Biootpad će do daljnjega zbrinjavati privatne tvrtke

Biootpad će do daljnjega zbrinjavati privatne tvrtke

Zajednica ponuditelja oko tvrtke Cezar, koja je do C.I.O.S. grupe Petra Pripuza zbrinjavat će i obrađivati biootopad u Gradu Zagrebu jer je njihova ponuda bila najpovoljnija, istaknuo je na današnjoj konferenciji za novinare gradonačelnik Tomislav Tomašević.

Naglasio je kako je to privremeno rješenje dok Grad ne dobije kompostanu u svom vlasništvu.

„Puno je zabuna u medijima. Jedna stvar je glomazni otpad, a druga stvar biootpad”, rekao je Tomašević. Pojasnio je kako Grad može sam raditi posao koji se odnosi na zbrinjavanje glomaznog otpada te ga odvaja na platou Jakuševac.

„Taj posao će u potpunost preuzeti Grad Zagreb kad dobijemo kupljene drobilice”, najavio je Tomašević. Dodao je kako je za zbrinjavanje biootpada potrebna suradnja s privatnim tvrtkama, jer Zagreb tijekom 20 godina nije dobio svoju kompostanu, odnosno bioplinsko postrojenje.

„Zbog toga smo raspisali natječaj za tvrtke oko zbrinjavanja otpada. Cezar grupa je dala najbolju ponudu”, istaknuo je gradonačelnik.

Spomenuo je kako se prilikom provjere dokumentacije pokazalo da drugi konzorcij nema dozvolu za količinu otpada koja je predviđena ponudbenim troškovnikom, a i ponuda je bila skuplja.

Osvrnuo se i na najam drobilica za glomazni otpad podsjetivši da je postojala jedina ponuda tvrtke Eko-flor i to za nula kuna. Međutim, ta je ponuda diskvalificirana jer prema Zakonu o javnoj nabavi takva ponuda ne može biti prihvaćena.

Tomašević je rekao kako je zeleno-lijeva koalicija ponosna i na projekt sunčanih krovova koji će biti predstavljen u Gradskoj skupštini.

Tim se programom želi znatno povećati udio obnovljivih izvora energije u gradu Zgrebu. “Posebno kad govorimo o solarnoj energiji, odnosno sunčanim elektranama na krovovima javnih, privatno-stambenih ili gospodarskih zgrada”, pojasnio je Tomašević.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
 • comment-avatar
  Batman lives 20/10/2021

  Neka mi neko objasni kak je ekološki ispirati tu svu ambalažu i plastiku (pa kolko se tu vode potroši), a zatim taj biootpad stavljati u još jednu plastičnu vrećicu i zatim to sve odvoziti kamionima i obrađivati.

 • comment-avatar
  Zagrepčanec 20/10/2021

  Zanimljivo je da kakve se god uštede radile, mi kao građani plaćamo više.

 • Odgovori

  You have to agree to the comment policy.