“Bioetički utorak”: Psihofarmatici u psihijatriji – potreba ili nasilje?

“Bioetički utorak”: Psihofarmatici u psihijatriji – potreba ili nasilje?

Hrvatsko bioetičko društvo i suradnički krug studenata Znanstvenog centra za integrativnu bioetiku pozivaju na treću tribinu iz ciklusa »Bioetički utorak« s temom nazvanom Psihofarmatici u psihijatriji – potreba ili nasilje?

Tribina će se održati u utorak, 8. ožujka, s početkom u 17.30 sati, u Konferencijskoj dvorani Filozofskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu (2. kat Knjižnice Fakulteta, Ivana Lučića 3, Zagreb).

Usprkos dugoj povijesti, medicinskom i društvenom značaju te javnoj prisutnosti psihijatrije kao teorije i prakse, mnoge su psihijatrijske teme još uvijek tabu. Jedno takvo pitanje tiče se primjene lijekova koji utječu na psihičko stanje, odnosno psihofarmakološke terapije koja dominira nad suvremenom psihijatrijom. Uzme li se u obzir činjenica da broj psihički oboljelih osoba u svijetu i Hrvatskoj neprestano raste, potrebno je stalno ispitivanje institucionalizirane psihijatrijske prakse. Cilj je ove tribine doprinijeti kritičkom propitivanju pozitivnih i negativnih aspekata psihofarmakološke terapije, odnosno psihičkih i fizičkih učinaka primjene lijekova, pri čemu će se nezaobilazno ispitati razvoj tog tipa tretmana te širi kontekst njegova postojanja.

Gosti tribine su: dr. sc. Vlado Jukić, dr. med. (Klinika za psihijatriju »Vrapče«, Zagreb), dr. sc. Martin Kuhar (Zavod za povijest i filozofiju znanosti, Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti, Zagreb) i dr. sc. Robert Torre, dr. med. (Klinika za psihijatriju u Kliničkom bolničkom centru »Sestre milosrdnice«).

Tribinom će moderirati Luka Janeš i Luka Perušić. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni