“Bijes na cesti” – tema ovogodišnjeg salona auto-karikature

“Bijes na cesti” – tema ovogodišnjeg salona auto-karikature

U predvorju Gradske uprave u četvrtk, 26. studenoga bit će otvoren 14. Međunarodni zagrebački salon auto-karikature (14. Salon). Tema ovogodišnjeg Salona privukla je karikaturiste iz cijelog svijeta koji su na domišljat i maštovit način ocrtali situacije iz svakodnevnog života na temu »Bijes na cesti«.

U konkurenciji za osvajanje nagrada sudjelovalo je 355 autora i autorica iz 58 zemalja svijeta, a ukupno će biti izloženo 355 karikatura (od ukupno pristiglih 566).

Zagreb se ovom izložbom pridružuje drugim gradovima u svijetu: Montrealu, Ankari, Istanbulu, Bordigheri, Tolentinu, Beču, Novom Sadu, Skopju, Sarajevu, Berlinu, Tokiju, Seoulu, Lisabonu, Pekingu te drugim zemljama koje organiziraju međunarodne izložbe karikatura različitih tema – od turizma, lova i ribolova, pravde, ptica, arheologije, zločina i kazne, portretnih karikatura, glasa naroda, vatrogasaca, olimpijskih igara, špijunaža i detektiva, biljara, antiratnih tema, tema razumijevanja i solidarnosti među ljudima, vode, budućnosti djece, novca, mobitela, radija… pa sve do Adama i Eve. Jedino Zagreb ima temu auto-karikature.

Prigodom otvorenja 14. Salona proglasit će se laureati, i to: dobitnik Grand prixa Grada Zagreba (2500 eura), 1., 2. i 3. nagrade (1000, 800 i 500 eura), dva priznanja (150 eura) i pet posebnih pohvala.

Salonu će već tradicionalno nazočiti gradonačelnik Zagreba Milan Bandić, dok glavne nagrade preuzimaju autori ili veleposlanici, odnosno, imenovani predstavnici veleposlanstva zemalja iz kojih su nagrađeni autori i autorice. I ove se godine očekuje prisutnost autora, veleposlanika ili imenovanih predstavnika u Republici Hrvatskoj iz Indonezije, Srbije, Grčke, Irana i Hrvatske. (ZG-magazin)