“Biciklom na autobus” – sve popularnija usluga ZET-a

“Biciklom na autobus” – sve popularnija usluga ZET-a

ZET je, podsjetimo, u suradnji s Gradom Zagrebom omogućio prijevoz bicikala na brdskim autobusnim linijama 102 (od Britanskog trga do Mihaljevca),103 (od Britanca do Kraljevca) te na liniji 140 (Mihaljevac – Sljeme)

Usluga “Biciklom na autobus” je, uz kupnju uobičajene karte, potpuno besplatna, a na nosače je moguće istovremeno postaviti tri bicikla. Proteklog je vikenda usluga je bila među popularnijim, osobito na liniji prema Sljemenu, hvale se u ZET-u.

Na zadovoljstvo ljubitelja biciklizma, od rekreativaca, amatera i profesionalaca pa sve do onih koji će to tek postati, svoje ljubimce na dva kotača vlasnici mogu staviti na posebne nosače i na taj si način olakšati dio planiranog puta.

ZET je, podsjetimo, u suradnji s Gradom Zagrebom omogućio prijevoz bicikala na brdskim autobusnim linijama 102 (od Britanskog trga do Mihaljevca),103 (od Britanca do Kraljevca) te na liniji 140 (Mihaljevac – Sljeme). Tijekom pilot projekta i nadalje se prikupljaju dojmovi, potrebe i prijedlozi vezani uz uslugu, koji su do sada isključivo pozitivni.

Bicikli se prevoze na vlastitu odgovornost, a biciklist je dužan:

  – korištenje usluge najaviti vozaču,

  – sam postaviti i skinuti bicikl,

  – koristiti prva vrata autobusa,

  – izvijestiti vozača do koje će se stanice bicikl prevoziti,

  – potvrditi vozaču da je bicikl, nakon izlaska, uklonio.

Važno je istaknuti kako se bicikl na nosač smije staviti ili s njega ukloniti isključivo za na to predviđenim stajalištima. Osobe mlađe od 18 godina bicikl smiju postavljati samo u pratnji odrasle osobe.

Nositelji projekta su Gradski uredi za gospodarstvo, rad i poduzetništvo, Ured za strategijsko planiranje i razvoj Grada te Gradski ured za prostorno uređenje. (zgm)