Biciklističke aktivnosti u sklopu Europskog tjedna mobilnosti

Biciklističke aktivnosti u sklopu Europskog tjedna mobilnosti

Od ostalih manifestacija u sklopu Europskog tjedna mobilnosti tu je još i biciklistička utrka „Zdrava navika“ koja će se u subotu 20. rujna održati na Jarunu

U Zagrebu se trenutačno nalazi 13 stanica s javnim biciklima od kojih je najnovija nedavno otvorena ispred trgovačkog centra Arena. U planu je otvorenje stanice kod tramvajske stanice ispod Rotora s ciljem povezivanja korisnika javnog prijevoza s Laništem. Sustav javnih bicikala Nextbike je pokrenut i u Šibeniku i u prva 2 mjeseca ostvaruje odlične rezultate, priopćili su iz Sustava javnih bicikala d.o.o.

U samo 15 mjeseci, Nextbike sustav javnih bicikala je u Hrvatskoj stekao oko 5500 registriranih korisnika koji su zajedno ostvarili oko 50.000 najmova i prešli više od 100.000 kilometara! Sustav javnih bicikala služi dokazao se kao nadopuna javnog gradskog prijevoza – okoliš je pošteđen za više od 25 tona emisije štetnih plinova, a turistička ponuda je obogaćena što potvrđuje i priznanje Turističke zajednice Grada Zagreba. Registracija u sustav Nextbike u Zagrebu ili Šibeniku, korisnicima omogućava unajmljivanje bicikala u više od 80 gradova u svijetu.

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti u Biciklističko informativnom centru u Tomašićevoj 10 danas se održava druženje koje počinje u 16.45 sati na kojem će posjetitelji moći saznati koje sve pogodnosti mogu ostvariti korištenjem javnih bicikala kao najzelenijeg oblika javnog prijevoza. Bit će govora o suradnji Nextbikea i partnera: Udruge Moj bicikl, Udruge Sigurnost u prometu, HŽ Putnički prijevoz, Croatia Airlines i Eko taxi. Cilj ove suradnje je češće korištenje ekološki prihvatljivih oblika javnog prijevoza. Posjetitelji mogu isprobati Nextbikeove bicikle i osigurati si 150 minuta besplatne vožnje svaki dan.

Od ostalih manifestacija u sklopu Europskog tjedna mobilnosti tu je još i biciklistička utrka „Zdrava navika“ koja će se u subotu 20. rujna održati na Jarunu. Utrka počinje u 9 sati, a za one koji nemaju vlastiti bicikl osiguran je besplatan najam Nextbikeovih bicikala.

U ponedjeljak 22. rujna u sklopu Dana bez automobila kada će vozilima na motorni pogon biti zabranjen prolazak užim centrom grada vozit će se već tradicionalna zagrebačka biciklijada »Zagrebačka žbica« s početkom u 17 sati. Žbica starta s Cvietnog trga i nastavlja se kroz grad do Tomašićeve ulice. Građanima grada Zagreba pridružit će se biciklisti iz cijele Hrvatske i timovi ekološki osviještenih tvrtki i organizacija. Nextbike osigurava besplatan najam bicikala za sve punoljetne osobe koje nemaju vlastiti bicikl kao i za djecu od 14 do 17 godina uz pratnju roditelja. Zagrebačkom Žbicom promiče se međusobna tolerancija svih sudionika u prometu. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni