Biciklistička konferencija u Zagrebu

Biciklistička konferencija u Zagrebu

Kako se čulo, ciljevi konferencije su razmjena znanja o biciklističkom prometu i cikloturizmu, te posredan utjecaj na donosioce odluka kroz promociju bicikla kao prijevoznog i rekreacijskog sredstva

Od 25. do 27. travnja u Zagrebu će se održati Prva međunarodna konferencija o biciklističkom prometu i cikloturizmu u RH Cycling Europe – Zagreb 2013., s nizom popratnih događanja koja će zainteresirati struku i građane.

Događaj je najavljen na današnjoj konferenciji za novinare održanoj u Gradskoj upravi, a predstavili si ga gradonačelnik Milan Bandić kao pokrovitelj i domaćin Konferencije, veleposlanica Kraljevine Nizozemske u RH Stella Ronner Grubačić i predsjednica Udruge Moj bicikl Darinka Jug kao organizatori, te visoki predstavnici Ministarstva turizma i Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture Ivo Bašić i Dražen Antolović.

U sklopu konferencije održat će se niz radionica te će se razmijeniti iskustava na temu biciklističkog prometa, a očekuje se i radionica Nizozemske biciklističke akademije. Kako se čulo, ciljevi konferencije su razmjena znanja o biciklističkom prometu i cikloturizmu, te posredan utjecaj na donosioce odluka kroz promociju bicikla kao prijevoznog i rekreacijskog sredstva. Jedan od glavnih ciljeva je da se kroz pozitivna iskustva poveže regiju i ostvari kvalitetna stručna suradnja zemalja u okruženju.

Posebno je izdvojen Orange bike ride – koji će posljednjeg dana konferencije na Trg bana Jelačića zacijelo privući mnoge zainteresirane. Okupljeni će imati priliku isprobati različite modele bicikala, zaigrati Bike polo, ali i pregledati svoj bicikl radi uklanjanja sitnijih nedostataka. Točno u podne kreće biciklijada zagrebačkim ulicama, kao događaj koji će biti svojevrsna kruna trodnevnih događanja namijenjena sudionicima, građanima Zagreba i turistima.

Bandić je najavio da će Grad urediti plohe na deset lokacija gdje će građani moći iznajmiti bicikl. Otkrio je i da već tri godine razmišlja o biciklističkoj karavani Zagreb – Split. Biciklisti bi kretali iz dvaju gradova i sastali se u Kninu. „Biciklima bismo simbolično spojili sjever i jug“,  rekao je gradonačelnik, dodavši da je to ideja, da se treba razraditi trasa i da očekuje podršku svih mjerodavnih koji bi bili uključeni u taj projekt. (zg-m)