Biciklisti u Zagrebu i Varaždinu sjaje u mraku

Biciklisti u Zagrebu i Varaždinu sjaje u mraku

Osim zakonski obaveznog prednjeg bijelog i stražnjeg crvenog svjetla na biciklu te katadioptera, odnosno tzv. mačjih oči na kotačima i pedalama, preporučljivo je koristiti i reflektirajuću odjeću

U Varaždinu i Zagrebu danas započinje jednotjedna mini-kampanja Sjajim u mraku kojoj je cilj ukazati na obavezu korištenja svjetla na biciklima i time povećati sigurnost biciklista, ali i ostalih sudionika u prometu. Kampanju organiziraju udruge Sindikat biciklista i Varaždinski biciklisti, uz potporu Ministarstva unutarnjih poslova RH, u sklopu zajedničkog projekta Sjajim u mraku.

»Na žalost, još uvijek ima puno građana koji vozeći bicikl ne koriste svjetla, a izgovora ima raznih, od oslanjanja na uličnu rasvjetu do ukradenih lampica s bicikla. Propisno osvijetljen bicikl utječe na povećanje vidljivosti i sigurnosti samih biciklista i biciklistica«, kažu u Sindikatu biciklista. Osim zakonski obaveznog prednjeg bijelog i stražnjeg crvenog svjetla na biciklu te katadioptera, odnosno tzv. mačjih oči na kotačima i pedalama, preporučljivo je koristiti i reflektirajuću odjeću poput prsluka ili trakice za nogavicu. U srednjoj strukovnoj školi u Varaždinu, također u sklopu projekta Sjajim u mraku, učenici će izraditi zanimljivu i dizajnerski inovativnu reflektirajuću odjeću koja će biti dostupna po završetku projekta. Od 7. do 13. studenog, dok traje ova kampanja, razni biciklistički i sportski dućani u Zagrebu i Varaždinu nude lampice za bicikle po povoljnijim cijenama, a sve informacije možete pročitati na web stranici www.sindikatbiciklista.hr ili na Facebook događanju ove kampanje.

Tricikl za veću sigurnost starijih sugrađana

A za one naše starije građane Sindikat biciklista ovaj tjedan započinje s nizom radionica u zagrebačkim gerontološkim centrima, kako bi se promoviralo korištenje bicikla i tricikla među starijom populacijom. Iz Udruge objašnjavaju: »Cilj projekta Tricikl za starije i teško pokretne osobe je unaprijediti kvalitetu starijih osoba u odnosu na njihovu mobilnost te potaknuti tjelesnu aktivnost, a financiran je uz pomoć Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Grada Zagreba. Na radionicama ćemo proći sve prednosti vožnje bicikla i tricikla u gradu, podsjetit ćemo se prometnih pravila i znakova, dotaknut ćemo sigurnost i kulturu u prometu i iskušat ćemo kako je voziti tricikl! Radionice su besplatne i otvorene za sve!«

tricikl-za-starije

Prva radionica održat će se u utorak 8. studenog u prostorijama udruge Zajednički put, Hrgovići 93, od 13-15 sati, a u zagrebačkim gerontološkim centrima će tek uslijediti tokom studenog i prosinca pa se preporučuje korisnicima da provjere kod svojih voditelja i socijalnih radnika u samim centrima i na mrežnoj stranici Sindikata biciklista. (zg-magazin)