Biciklisti punili “Teslu” strujom

Biciklisti punili “Teslu” strujom

(Foto: YouTube, snimka zaslona)

U jednoj finskoj televizijskoj emisiji emitiranoj krajem svibnja 2020. pokušali su pokazati da bi punjenje automobila moglo biti izvedivo i na potpuno ekološki način, izravno iz ljudske snage.

Za ovaj su eksperiment ugostili jednog lokalnog inovatora koji je na  punjač Tesle priključio devet bicikala. Na bicikle su u studiju sjeli profesionalni biciklisti i vrtjeli pedale punih 20 minuta kako bi pokušali dopuniti bateriju Modela X spojenoga na punjač.

Njihovo pedaliranje generiralo je električnu energiju, a uz sve gubitke i prijenos do Tesle, baterija se punila snagom od oko 1,2 kW. Teslina baterija dobila je dovoljno energije za dodatnih 2 kilometra vožnje. Kažu kako je ovo novi rekord za punjenje Tesline baterije iz bicikala.

Priredio: Ivan Remeta (Johnny)

';return t.replace("ID",e)+a}function lazyLoadYoutubeIframe(){var e=document.createElement("iframe"),t="ID?autoplay=1";t+=0===this.dataset.query.length?'':'&'+this.dataset.query;e.setAttribute("src",t.replace("ID",this.dataset.src)),e.setAttribute("frameborder","0"),e.setAttribute("allowfullscreen","1"),e.setAttribute("allow", "accelerometer; autoplay; encrypted-media; gyroscope; picture-in-picture"),this.parentNode.replaceChild(e,this)}document.addEventListener("DOMContentLoaded",function(){var e,t,a=document.getElementsByClassName("rll-youtube-player");for(t=0;t