Biciklisti ponovno ukazali na nepovezanost biciklističkih staza u Zagrebu

Biciklisti ponovno ukazali na nepovezanost biciklističkih staza u Zagrebu

Prosvjednom vožnjom širim centrom Zagreba više stotina biciklista, rolera, skejtera i ostalih sudionika u nedjelju je upozorilo na sustavno zanemarivanje problematike biciklističkog prometa te lošeg stanja biciklističke infrastrukture u Zagrebu i Hrvatskoj.

»Grad Zagreb se hvali kilometrima pofarbanih biciklističkih staza, a u stvarnosti niti jedna biciklistička staza u gradu nije propisno izvedena! Niti jedna! To nije slučajno. To je sustavno zanemarivanje i diskriminacija ovog oblika prijevoza«, izjavila je Tena Šarić iz udruge Sindikata biciklista.

Podsjeća kako je 2016. na snagu stupio Pravilnik o biciklističkoj infrastrukturi, kojem je glavna svrha povezati biciklističku infrastrukturu u smislenu i sigurnu mrežu, a rok za prilagodbu je istekao je u proljetos.

Iz Sindikata biciklista smatraju kako su se napravili samo djelomični kozmetički pomaci, a ništa po pitanju sigurnosti, kvalitete i povezanosti. Na prosvjedu su pročitali i svoje zahtjeve koje upućuju prema Ministarstvu prometa, Gradu Zagrebu i Ministarstvu unutarnjih poslova. Kao najvažnije istaknuli su zahtjev prema MUP-u da sankcioniraju gradove zbog izgradnje opasne, nepropisne i ilegalne infrastrukture te zbog neprilagodbe navedenom Pravilniku.

»Sankcionirajte i vozače automobila za prekršaje privremenog zaustavljanja na biciklističkim trakama i stazama te za oduzimanje prednosti biciklistima. Krenite pojačanao nadzirati ponašanje vozača motornih vozila prema ostalim sudionicima u prometu«, zaključila je Tena Šarić te je pozvala i bicikliste na obzirnu vožnju. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni