Bezvremenski hitovi Dine Dvornika u izvedbi Jazz orkestra HRT-a

Bezvremenski hitovi Dine Dvornika u izvedbi Jazz orkestra HRT-a

(Ervin Baučić i Nina Badrić / Foto: Samir Cerić Kovačević, Glazba HRT-a)

Hrvatski kralj funka, enfant terrible hrvatske glazbe, genije i vizionar – sve to bio je Dino Dvornik, glazbenik koji je ostavio neizbrisiv trag i dalekosežan utjecaj na glazbenu scenu u regiji. Vješto kombinirajući žanrove i tehnološke inovacije, stvorio je glazbu koja i danas zvuči svježe i atraktivno.

To je posvjedočio i sinoćnji koncert na Sunčanoj strani Prisavlja na kojemu je Jazz orkestar HRT-a pod vodstvom Mirona Hausera okupio neke od ponajboljih i najsvestranijih hrvatskih vokala, a koji su i sami veliki štovatelji glazbe Dine Dvornika. Među njima su: Nikola Marjanović, Helena Bastić, Sabrina Hebiri, Valerija Nikolovska, Ivana Kindl, Mario Huljev, Ervin Baučić i Nina Badrić. Oni su izveli nezaboravne hitove iz bogate riznice Dine Dvornika, uz sjajnu podršku Jazz orkestra HRT-a.

„Nismo htjeli da cijeli program bude originalan, u smislu aranžmana kakve je prvotno zamislio Dino Dvornik, već da to bude prava fuzija, da tu damo nešto i od Jazz orkestra. Tako smo u nekim stvarima uspjeli postići da smo se jako odmaknuli od originala“, rekao je Miron Hauser.

„Osobno mi je žao što nema puno više večeri u čast Dini Dvorniku, jer je on to svakako zaslužio svim onim što je ostavio hrvatskoj glazbi u nasljeđe. Dino i ja smo se poznavali, on je za mene u glazbi bio jedan od najinspirativnijih likova, putokaz da je kod nas moguće stvarati glazbu koja je drukčija“, otkrila je Nina Badrić. Ona je nastup izabrala pjesmu Ljubav se zove imenom tvojim, uz Rušila sam mostove od sna koju je izvela u duetu s Ervinom Baučićem.

Povratak u 90-e

Jače manijače i Ti si mu u mislima bio je izbor Helene Bastić, jer je, kako je rekla, upravo taj funky disco njezin fah, a prisjetila se i nekih zajedničkih trenutaka s Dinom: „Ova večer me stvarno dirnula i podsjetila na sve lijepe trenutke u doba 90-ih, kad smo dijelili glazbenu scenu, mladost, ludost i ljubav za funk, soul i slične glazbene stilove. U tom smislu Dino Dvornik je uvijek bio nekako uključen u moj život. Na primjer, prvi put kad je došao u BP Club u kojem sam počinjala karijeru s bendom Soul Fingers, uletio je na binu i preuzeo mikrofone od Harisa i Denisa, a Dino i ja smo pjevali Soul Man. To samo govori koliko je volio glazbu i živio za glazbu.“

Koncert je otvorio Nikola Marjanović, s dvije nezaboravne pjesme – Ja bih preživio i Stvorena za to.

„Ovo je za mene večeras zaista fantastično druženje s kolegama. Neke nisam vidio godinama, a sve su izuzetno kvalitetni pjevači i ljudi. Biti jedan od pozvanih da pjevaju u čast Dini Dvorniku je strahovita čast i hvala na ukazanom povjerenju. Dino Dvornik je bio i ostao apsolutni fenomen naše scene. Koliko god da su ga pokušavali kopirati, nitko nikada nije uspio jer je bio toliko unikatan“, izjavio je Marjanović zahvalivši HRT-u i gledateljima.

Večer na Sunčanoj strani Prisavlja zaključila je zajednička izvedba pjesme Ella-ee.

Koncert se mogao pratiti u izravnom prijenosu na Radiju Sljeme i na Trećem programu Hrvatske televizije. Snimke su dostupne na platformi HRTi. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni