„Bez posla sam, pa mi je svaki dan praznik“

„Bez posla sam, pa mi je svaki dan praznik“

„Bit ću s obitelji u Splitu. Doći će mi prijatelj kojeg nisam dugo vidio. Tako da je Praznik rada za mene praznik i za oči. Što ima ljepše nego biti sa svojima. Nikada nisam bio ljubitelj nekih velikih svečanosti, a Praznik rada je u prošlosti bio velika svečanost koji su slavile obitelji. Mislim da poslije svega što je nama ostalo, da nas Praznik rada ipak s nostalgijom vraća u prošlost i bolja vremena za radnike“, kaže umirovljenik Lav Petar Mornar.

„Djelomice sunčano uz promjenjivu naoblaku. U noći i ujutro mjestimice moguće malo kiše, a sredinom dana i poslijepodne lokalni pljuskovi, koji mogu biti pračeni grmljavinom. Vjetar većinom slab sjeveroistočni. Jutarnja temperatura oko 12, a najviša dnevna između 20 i 22 Celzijeva stupnja“, vremenska je prognoza za sutrašnji Praznik rada Državnog hidrometeorološkog zavoda.

Unatoč nepovoljnoj prognozi Grad Zagreb će i ove godine organizirati proslavu Praznika rada u Maksimiru. Limena glazba, Zagrebačke mažoretkinje i KUD Horvati svojim će nastupima otvoriti ovogodišnji program proslave. Nezaobilazna će biti i podjela karanfila građanima, za koju je prošlih godina zadužen bio zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Tradicionalna podjela graha bit će od 11 do 17 sati.

Međunarodni praznik rada obilježava se od 1890. godine, u spomen na prosvjed oko 40 000 radnika u Chicagu, koji su 1886. godine tražili 8 sati rada, 8 sati odmora i 8 sati sna. Tamošnja policija je intervenirala i ubila šest, a ranila oko 50-ak radnika. Mnogi su bili uhićeni, a neki od vođa štrajka su bili osuđeni na smrt i na dugogodišnje zatvorske kazne.

356 310 ljudi trenutačno bez posla

U Ustavu Republike Hrvatske u članku 55. stoji kako svatko ima pravo na rad i slobodu rada te da svatko slobodno bira poziv i zaposlenje. Piše kako je svakome pod jednakim uvjetima dostupno svako radno mjesto i dužnost.

U Hrvatskoj pravo na rad nema 356 310 ljudi, koliko ih je trenutačno evidentirano u Hrvatskom zavodu za zapošljavanje. Prije nekoliko mjeseci ta je brojka bila i puno veća.

Nažalost, u ovim kriznim vremenima mnogi su bez posla i Praznik rada za njih nema neki značaj. Među njima je i Katarina Mengović radna terapeutkinja, koja već šest godina traži posao u struci. „Teško je pronaći posao, a oglasa u mojoj struci nema. Javljala sam se i na druge oglase, no nažalost za sada ništa. Meni je svaki dan praznik rada jer sam bez posla. Ovih sam godina Praznik rada provodila s prijateljima, najčešće uz roštilj. Ove godine nisam još ništa isplanirala. Možda ćemo se opet družiti, no sve ovisi o vremenu“, zaključila je Mengović.

Praznik za nostalgiju

Lav Petar Mornar
Lav Petar Mornar

„Bit ću s obitelji u Splitu. Doći će mi prijatelj kojeg nisam dugo vidio. Tako da je Praznik rada za mene praznik i za oči. Što ima ljepše nego biti sa svojima. Nikada nisam bio ljubitelj nekih velikih svečanosti, a Praznik rada je u prošlosti bio velika svečanost koji su slavile obitelji. Mislim da poslije svega što je nama ostalo, da nas Praznik rada ipak s nostalgijom vraća u prošlost i bolja vremena za radnike“, rekao nam je svoje planove za Praznik rada umirovljenik Lav Petar Mornar.

Studenticu Paulinu Pavković smo sreli na zagrebačkom Trgu bana Josipa Jelačića. Ona kaže kako će zbog studentskih obveza biti doma i učiti za Praznik rada. „Studiram na Agronomskom fakultetu i uskoro mi počinju ispitni rokovi i kolokviji. Tako da moram učiti i nažalost neću ići nigdje za Praznik rada“, priznaje studentica Pavković.

Slavica-umirovljenica„Živim blizu Maksimira. Možda ću otići do Maksimira s prijateljicama. No, sve ovisi od vremena. Nikad do sada nisam bila na proslavi u Maksimiru“, priznaje umirovljenica Slavica.

Armen Škobalj
Armen Škobalj

Zagreb je i u ovom periodu popularno odredište turista, a mi smo u razgledavanju Zagreba prekinuli mladog Sarajliju Armena. On nam je odmah rekao kako je sretan što u ovom vremenu krize radi u struci kao muzikolog. „Praznik rada ću proslaviti u Sarajevu s prijateljima uz roštilj. Nadamo se lijepom vremenu , kako bismo se mogli zajedno družiti. Radim pa tako mogu i slaviti“, zaključio je Armen Škobalj.

V. Vukoje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni