Bez plastike, zemlje u razvoju suočile bi se s novim izazovima

Bez plastike, zemlje u razvoju suočile bi se s novim izazovima

Sugeriranje zabrane ili uklanjanja određenih proizvoda ili područja primjene, bez razumijevanja potpunog utjecaja alternativnih materijala na životni ciklus je neodgovorno

U kontekstu trajnih, najčešće neopravdanih napada na plastiku kao materijal, prenosi se priopćenje američkog Udruženja plastičarske industrije (PLASTICS). Radi se o najnovijem napadu Fondacije Minderoo na plastiku, pod nazivom „The Plastic Waste Makers Index“ (Indeks proizvođača plastičnog otpada). Među osnivačima te fondacije je najveći svjetski dobavljač željezne rudače. Zbog trenutno sličnog stanja u Hrvatskoj gdje se priprema novi zakon o zabrani određenih plastičnih proizvoda, prenosi se to priopćenje.

Uobičajene zablude nastale pristranim studijama poput ove obrađene su na ThisIsPlastics.com.

Priopćenje glasi. „Ova pristrana studija, koju podupire industrija željezne rudače, jednostavno ne zadovoljava test poznat pod akronimom SMELL (hrvatski IMDLI). S – izvor. Tko daje informacije. M – motivacija. Zašto o tome pišu i govore? E – dokaz. Koji dokazi mijenjaju postojeća znanja i mogu se prihvatiti kao opći stav? L – logika. Dovode li iznesene činjenice do logičnih zaključaka. L – „lijevo van“ – izostavljeno. Što nedostaje da bi se mogli promijeniti stavovi plastičarske industrije.

Navedeno izvješće Zaklade Minderoo ponavlja općenitosti i neistine o jednokratnim plastičnim proizvodima. Istovremeno zanemarujući blagodati plastike i proizvodnih postupaka presudnih za stvaranje kružne ekonomije.

Plastika je danas u svijetu najnaprednija i vrlo raznovrsna skupina materijala. Stvara svakodnevne pogodnosti, medicinska čuda i omogućuje vrhunske proizvodne postupke. Istražite istinu o tome kako ova industrija i njezina milijunska radna snaga stvaraju nova rješenja za današnje izazove na najrazličitijim područjima, od medicine do ambalaže, od digitalizacije do automobilske industrije.

Sugeriranje zabrane ili uklanjanja određenih proizvoda ili područja primjene, bez razumijevanja potpunog utjecaja alternativnih materijala na životni ciklus je neodgovorno. (Dodatak prevoditelja: za proizvodnju 1 kg pamuka potrebno je najmanje 20 tisuća litara vode, a plastike 180 L). To bi moglo imati nemjerivo štetne posljedice na okoliš, kao što su više emisije stakleničkih plinova i povećana potrošnja energije i vode. Mora se usmjeriti prema kružnom gospodarstvu, poboljšavanjem infrastrukture svih oblika gospodarenja otpadom. Radije nego demoniziranjem materijala koji poboljšavaju našu svagdašnjicu.“

Priredio F. G.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni