“Bez mjera za poboljšanje kvalitete života Donji grad će postati turistički prazna zona”

“Bez mjera za poboljšanje kvalitete života Donji grad će postati turistički prazna zona”

Čelnik platforme Možemo i kandidat za gradonačelnika Zagreba Tomislav Tomašević danas je na Trgu žrtava fašizma upozorio na depopulaciju gradske četvrti Donji grad zbog velikog broja oštećenih zgrada nakon potresa u ožujku.

Naglasio je kako je od 2001. do 2011. u Donjem gradu broj stanovnika smanjen za 20 %, a nakon potresa ovu gradsku četvrt je napustilo čak 20 tisuća stanovnika.

„Donjem gradu prijeti da se pretvori u praznu spavaonicu, u jedno apartmansko naselje, jer stanovi postaju apartmani za turiste”, istaknuo je Tomašević. Dodao je kako se ne smije dozvoliti da se centar Zagreba pretvori turistički Disneyland.

Spomenuo je da su mnogi gradovi koji su u svom centru ostali bez stanovnika imali turističku štetu, ne samo za razvoj grada, nego i za kvalitetu života.

„Nužna je brza i učinkovita obnova Donjeg grada kako ljudi ne bi prodali svoje stanove za apartmane turistima”, izjavio je Tomašević. Najavio je da će prioritet stranaka Zagreb je NAŠ! i Možemo nakon pobjede na lokalnim izborima biti obnova javnih zgrada.

Brine ga kašnjenje projektne dokumentacije za natječaje za obnovu javnih zgrada . “Ukoliko će postojeće Gradska uprava kasniti s dokumentacijom, stvara se problem da se u roku od 18 mjeseci ne povuku sredstva iz Europskog fonda solidarnosti”, rekao je Tomašević.

Kao problem stanovnika gradske četvrti Donji grad istaknuo je potresom oštećene tramvajske pruge zbog čega prilikom prolaska tramvaja dolazi do velikih vibracija i buke. Smatra da se taj problem može kratkoročno riješiti prilagodbom brzine tramvaja uvjetima pruge, a dugoročno rekonstrukcijom, odnosno obnovom.

„Ne poduzmemo li ovakve mjere, ova će četvrt nažalost ostati bez stanovnika, a onda idemo prema modelu Dubrovnika i drugih gradova, gdje su centri grada pretvoreni u turistički prazne zone”, zaključio je Tomašević.

Član vijeća Gradske četvrti Donji grad Robet Faber upozorio je na problem smanjenja zelenih površina u ovoj četvrti zbog čega dolazi do povećanih rizika od poplava tijekom oborina. Dodao je kako ti utječe i na veću razinu buke i prašine, što negativno utječe na kvalitetu života i zdravlje stanovnika četvrti.

Članica kvartovske grupe Zagreb je NAŠ! Ana Marija Huzjan istaknula je da roditelji od Grada još nisu dobili informacije o detaljnim statističkim analizama sigurnosti dječjih vrtića.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni