Bez dogovora o HNK, ide se u izmjene Zakona o kazalištu

Bez dogovora o HNK, ide se u izmjene Zakona o kazalištu

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš  naveo je manjkavost postojećeg Zakona o kazalištu, koji uopće ne predviđa nastalu situaciju – da suvlasnici ne mogu postići sporazum oko imenovanja intendanta, što je inače prvi put u povijesti od osnivanja zagrebačkog HNK

Boris Jagačić

Premda se pokazala kao dobar iskorak u dijalogu suprotstavljenih strana – Grada Zagreba i Ministarstva kulture – jučerašnja tematska sjednica Odbora za kulturu pri Gradskoj skupštini nije iznjedrila rješenje za krizu koja je nastala zbog nemogućnosti dogovora oko imenovanja v.d. intendanta zagrebačkog HNK. Ukratko, Grad Zagreb i dalje ustraje da to bude njegova kandidatkinja dr. Ana Lederer, dok se  Ministarstvo protivi upravo njezinom postavljanju.  S obzirom da se dogovor nije postigao, Ministarstvo je na današnju sjednicu Vlade uputilo prijedlog izmjena i dopuna Zakona o kazalištu koji bi mu omogućio predlaganje jednog kandidata.

Bivša intendantica kaže da je HNK doveden u krizu jer Ministarstvo kulture neodgovorno i nekompetentno vodi cijelu situaciju, krši zakone i ponaša se kao da je to pitanje njihove osobne volje. Izmjene Zakona o kazalištu koje predlaže Ministarstvo kulture nazvala je ‘lex Lederer’.

Zamjenik ministrice kulture Berislav Šipuš  naveo je manjkavost postojećeg Zakona o kazalištu, koji uopće ne predviđa nastalu situaciju – da suvlasnici ne mogu postići sporazum oko imenovanja intendanta, što je inače prvi put u povijesti od osnivanja zagrebačkog HNK. Šipuš smatra kako bi u ovakvom slučaju, kada se gradonačelnik i ministrica kulture ne mogu usuglasiti oko zajedničkog kandidata , o tome naposljetku ipak trebao odlučiti većinski vlasnik. „Mi zasad nemamo tu osobu, to je stvar dogovora Vlade i Grada, no imamo prijedloge za vršitelja dužnosti, a to su dvoje zaposlenika HNK – Sanja Ivić i Svebor Sečak“, rekao je Šipuš, dodavši kako Ministarstvo ne inzistira niti na jednom od tih kandidata već da želi razriješiti nastalu situaciju.  Naglasio je da Grad i Ministarstvo nemaju jednaka prava jer su tu, baš kao i u biznisu, presudni vlasnički udjeli, a 51-postotni vlasnik HNK je država. „Nekakva dopuna Zakona mora postojati da nas proces nalaženja intendanata više ne dovodi u ulicu u kojoj smo se sada zatekli“, zaključio je.

Član Odbora Tomislav Stojak (HNS) priklonio se mišljenju zamjenika ministrice kulture. Argumentaciju predstavnika Grada ocijenio je „vrlo tankom“. Izjavu čelnog čovjeka Grada Milana Bandića o tome kako Grad Zagreb više neće sufinancirati HNK, kad već nema utjecaj u odlučivanju nazvao je „opasnom“, s obzirom na potpisane sporazume, a time i preuzete obaveze.

Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić odvratio je kako gradonačelnik svojom odlukom u prvom redu štiti interese građana jer nema logike da Grad izdvaja novac iz proračuna u nešto nad čime nema mogućnost upravljanja. Podsjetimo, za izbor intendanta već su raspisana četiri natječaja, od kojih su dva poništena. Kazališno vijeće je dalo svoje neobavezujuće mišljenje dalo je svoje neobavezujuće mišljenje da Lederer ponovno bude intendantica HNK. Lovrić je istaknuo da je posljednji natječaj raspisan 14. lipnja 2012.. „Pa kad već govorimo o pravnim procedurama, zašto se Ministarstvo kulture do danas nije o tome očitovalo?“, upitao je Lovrić, dodavši da se, dok oni postoje,  zakoni moraju poštivati, a ne da se ide logikom „ovaj zakon nije dobar, pa ga nećemo podržati“.   „Grad Zagreb se treba tretirati kao partner, a ne kao netko tko će biti doveden pred gotov čin“, poručio je. Između ostalog, rekao je i kako je, Ani Lederer  raskinut Ugovor o radu mimo zakonske procedure.

Berislav Šipuš je istaknuo kako Ministarstvo kulture ima svoje argumente zašto Lederer ne zadovoljava kao kandidatkinja, na što se javila zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin. Ona je navela kako tri glavna argumenta koje  ministrica Violić navodi protiv Ane Lederer – padaju u vodu.  Riječ je o nerješavanju male scene, kadrovskim pitanjima i (ne)vezanjima na EU fondove.

Kusin je objasnila kako novu scenu ne može riješiti intendant već ona mora biti uvrštena u strategiju Ministarstva kulture kako bi se za to osigurala  potrebna financijska sredstva. Nadalje,  problem zbrinjavanja starijih djelatnika koji više ne mogu ostvarivati svoje radno pravo spada u ingerenciju zakonodavstva, kaže Kusin. „ Što se pak tiče vezanja na EU fondove, vlasnički odnosi u HNK nisu riješeni , a bez toga se ne može pristupiti EU fondovima“, objasnila je.

Ad hoc zakon ili `lex Lederer´

Mr. Jasen Mesić, potpredsjednik saborskog Odbor za obrazovanje, znanost i kulturu istaknuo je kako uvrštavanje Zakona na dnevni red Sabora ne znači da će se o njemu brzo donijeti rješenje. Istaknuo je kako su se u praksi upravo kao najboljima pokazali zakoni koji tjeraju na dogovor, konsenzus, a što je osobito poželjno kada se radi o kulturi. „U listopadu ćemo imati problem s isplatom plača, imamo problem ugovaranja gostovanja, pretplata…“, naveo je Mesić podsjetivši kako zagrebački HNK zapošljava 500-tinjak osoba.

I on smatra da argumenti protiv Ane Lederer ne stoje. „Tko usije formirati novu scenu u jednom mandatu, ja mu dižem spomenik. Ministrica ima pravo ne prihvatiti mišljenje Kazališnog vijeća, ali nema pravo ostaviti HNK bez odgovorne osobe“, odlučan je Mesić.

Da raspravu o krivu za stanje treba ostaviti za neki drugi put, mišljenja je dr. Vitomira Lončar, koja smatra da je sada prioritet riješiti nastalu situaciju. No, ocijenila je da su za nju podjednako krivi i Grad i Ministarstvo, koji su, kako je rekla, u ovom postupku više puta prekršili zakon. „Sada se ponovno radi ad hoc zakon u kojem se provlače stvari koje nisu za hitnu proceduru. S druge strane, prvi sastanak između predstavnika Grada Zagreba i Ministarstva kulture održan je  tek u kolovozu 2013. godine. To je sramotno!“, poručila je Lončar. Rekla je kako „svi govore o besprijekornom  mandatu Ane Lederer“,  a činjenica je da je u HNK-u bilo inspekcijskih nadzora.

ana_lederer
dr. Ana Lederer

Lederer je  odgovorila kako ne želi komentirati  podmetanja i laži o financijskim makinacijama jer da nikakvih inspekcijskih nadzora nije bilo. Bivša intendantica kaže da je HNK doveden u krizu jer Ministarstvo kulture neodgovorno i nekompetentno vodi cijelu situaciju, krši zakone i ponaša se kao da je to pitanje njihove osobne volje. Izmjene Zakona o kazalištu koje predlaže Ministarstvo kulture nazvala je ‘lex Lederer’. „Taj je zakon puštenu javnu proceduru kako bi se onemogućila samo jedna osoba“, izjavila je, dodavši kako zamjenik ministrice Šipuš govori o nefunkcionalnosti postojećeg zakona samo zato jer taj zakon nije u službi nečijeg kadroviranja.

Vitomira Lončar tvrdi pak kako ima doma primjerke provedenih inspekcijskih nadzora na koje je Lederer pisala prigovore od kojih su neki odbijeni.

U emisiji Hrvatskoga radija ‘A sada Vlada’ ministrica kulture Andrea Zlatar-Violić rekla je da dogovora o izboru v.d. intendanta s Gradom Zagrebom još nema. Rekla je kako je nadzorom utvrđeno da Grad duguje HNK više od tri milijuna kuna.  „Vjerujem da će zastupnici u Gradskoj skupštini otvoriti pitanje odgovornosti Grada jer se Grad iz financiranja HNK ne može povući niti voljom gradonačelnika niti voljom gradske uprave“, rekla je ministrica. Gradonačelnik Milan Bandić poručio je ministrici Zlatar-Violić da ‘prestane raditi cirkus’ s HNK u Zagrebu. Dodao je kako od premijera Zorana Milanovića očekuje reakciju.

Inače, predsjednik Odbora Ivan Tepeš (HSP AS) izrazio je zabrinutost jer su s prestankom mandata intendantice prestali i mandati ravnateljima opere, baleta itd. No niti rasprava u Oboru kojem predsjeda, a koja je povremeno i sama podsjećala na kazališnu dramu nije ponudila  odgovor na goruća pitanja. Nakon poteze Ministarstva kulture na redu je Vlada Republike Hrvatske.

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni