Betlehemsko svjetlo zasjalo i u Gradskoj upravi

Betlehemsko svjetlo zasjalo i u Gradskoj upravi

Izvorni plamen sa Kristova groba i izviđače dočekao je predsjednik Sabora Jure Leko, a istog je dana zasvijetlila i voštanica u Zagrebačkoj katedrali. Nakon što ga je u utorak primila zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, svjetlo se pronosi diljem Hrvatske. „Sveta“ aktivnost datira od 1986. godine a u Hrvatsku je betlehemski plamen 1993 . prvi put donio tadašnji predsjednik Vlade Hrvatske Franjo Gregurić

Foto: Ivo Gračanin

Betlehemsko svjetlo ovih dana sjaji diljem Hrvatske gdje ga po župama odnose članovi Saveza izviđača Hrvatske (SIH) koji su ga iz Beča u Zagreb odnosno Zagrebačku katedralu donijeli 14. prosinca. Dio svjetla preuzet je iz Bečke katedrale, a u nju je ono pristiglo iz Jeruzalema, s Kristova groba. Tradicionalno se Betlehemsko svjetlo, ponajprije u organizaciji SIH-a, donosi u Hrvatsku od 1993. godine nakon čega su hvale vrijednu akciju prihvatile i gradske vlasti, a kasnije i Hrvatski Sabor koji je i ovogodišnji pokrovitelj „svete“ izviđačke aktivnosti. Izviđački je „betlehemski odred“ na povratku iz Austrije dočekao i predsjednik Sabora Jure Leko. Po tradiciji, nakon što „svetim plamom“ zaigra voštanica u Katedrali na Kaptolu, svjetlo se raznosi dalje pa je u utorak 16. prosinca izvršena njegova primopredaja u sjedištu Gradske uprave u Zagrebu gdje ga je primila zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek. Zasjalo je ono već, doznajemo od Tamare Karlović tajnice SIH-a, u Rijeci, Puli, Đakovu, a u narednim danima plam sa Kristova groba očekuju u nekolicini mjesta Vojvodine, Tuzlanskom kantonu u BiH i dijelu Mađarske.

Svjetlo-Betlehem-01Povijest akcije, objašnjava Karlović, krenula je 1986 godine iz Austrije kada je tamošnja televizija ORF u humanitarnoj božićnoj akciji „Licht in Dunkel“ (Svjetlo u tami) prikupljala sredstva za potrebite. U znak zahvale jedna je gledateljica svojim dobročiniteljima darivala svjetiljku, a u studiju su nedugo zatim došli na ideju da jedno dijete ode u Betlehem i u štalici Isusova rođenja upali svjetlo i donese ga u Austriju. Zamišljeno se odmah provelo u djelo, a tri godine kasnije inicijativu nastavljaju izviđači Austrije. Godine 1989. inženjer Bertl Grunwald i sedma grupa skauta – izviđača “Rudolf von Habsburg” iz Beča, prije Božića organizira skautsko – izviđačku akciju “Friedenslicht aus Betlehem” i uz pomoć izviđača pronose svjetlo iz Betlehema u sve zemlje Europe. Sveta se aktivnost odvija svake godine u vrijeme Došašća kada se u Beču okupe izaslanstva skauta iz zemalja Europe i na ekumenskom crkvenom slavlju (u)pale svjetla na plamu donesenom iz Betlehema.

Izviđači ga potom nose u svoje zemlje gdje svjetlo dalje šire po gradovima i selima. Poštujući ekumenizam, na svečanosti u Beču uvijek su prisutni predstavnici više vjerskih zajednica – katolici, evangelici, pravoslavci… U Hrvatsku je Betlehemsko svjetlo prvi donio Franjo Gregurić tadašnji predsjednik Vlade Hrvatske nakon čega ga samostalno ga donose izviđači.

 S. Kratz

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni