Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Zagreb

Betlehemsko svjetlo mira stiglo u Zagreb

(Foto: Hrvatski sabor)

Članovi Saveza izviđača Hrvatske u nedjelju su 27. godinu zaredom u vrijeme dočašća u Hrvatsku donijeli Betlehemsko svjetlo mira.

U svečanom mimohodu hrvatski izviđači su nosili Betlehemsko svjetlo od zagrebačkog Europskog trga preko Trga bana Josipa Jelačića do zagrebačke katedrale.

 Tradicionalnom unošenju Betlehemskog svjetla u zagrebačku katedralu pridružio se predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. U nazočnosti mnogobrojnih građana održana je sveta misa koju je predvodio rektor zagrebačke katedrale monsinjor Josip Kuhtić.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković podsjetio je da je Sabor već 27 godina pokrovitelj plemenite akcije koja je krenula iz Austrije 1992. godine. Naglasio je da Betlehemsko svjetlo simbolizira svjetlo Božića, vjeru, ljubav, nadu, prijateljstvo među narodima, sve ono što je dobro i što bi nas trebalo povezivati. Čestitao je hrvatskim izviđačima koji su nositelji te tradicije.

 „Nadam se da će Betlehemsko svjetlo svima donijeti puno radosti, mira, ljubavi, vjere i nade“, rekao je novinarima Jandroković.

(Foto: Hrvatski sabor)

Predsjednica Saveza izviđača Hrvatske Lidija Pozaić Frketić je kazala da je pedesetak hrvatskih izviđača 14. prosinca u Beču preuzelo Betlehemsko svjetlo.

„Danas je u Zagreb došlo stotinjak izviđača koji će Betlememsko svjetlo ponijeti u svoje domove, škole, vrtiće, gradove i općine. Tkogod želi blagdansko svjetlo, spremni smo s njime podijeliti ljubav i radost koje ono nosi“, izjavila je Pozaić Frketić. Betlehemsko svjetlo predstavnici Saveza izviđača Hrvatske će također donijeti u Hrvatski sabor te u druge državne institucije.

Betlehemsko svjetlo je u zagrebačku prvostolnicu unijela Stela Santini, učenica Prirodoslovne škole iz Splita koja je već pet godina u Skautskom klubu Marijan. „Betlehemsko svjetlo unosi toplinu u naše domove u vrijeme Božića. Velika je čast Svjetlo mira unijeti u zagrebačku katedralu. Rijetki za to dobiju priliku“, izjavila je mlada Splićanka.

Među mladim izviđačima koji su išli po Betlehemsko svjetlo u Beč bio je Vedran Vuglić, učenik drugog razreda Gimnazije Bjelovar, koji je istaknuo da je to za njega velika čast.

 „Odlazak u Austriju po Betlehemsko svjetlo je veliko životno iskustvo i svaki izviđač bi trebao to barem jednom proživjeti. Danas sam sretan, jer se to svjetlo može podijeliti sa svima u Hrvatskoj“, rekao je za ZG-magazin Vedran.

Ivana Vranješ

Komentari su zatvoreni