Besramno stranačko zapošljavanje

Besramno stranačko zapošljavanje

(Foto: Pixabay)

Elita s partijskih lista će i ubuduće, ako je za vjerovati onome što svakodnevno pišu novine, a o čemu svjedoče i poznata lica u Remetincu, uglavnom vrlo neodgovorno upravljati našim vrijednostima. Mirno će za njihovih pet minuta slave rasprodati obiteljsko srebro i zadužiti ne samo nas, već i našu djecu i djecu njihove djece

Dr.-Ing. Viktor Simončič

Jedno je ono što jest, a nepoštenje skrivanja iza diplome ili titule ili bilo kojeg načina i zbirke riječi još je uvijek to: nepošteno. (Kay Redfield Jamison)

Viktor Simončič

Stariji se sjećamo kako je u ona vremena »nedemokratskog režima« zapošljavanje bilo (i) po partijskoj liniji. Obećavali smo si, da će se dolaskom demokracije, praksa partijske podobnosti i zapošljavanje po babi i po stričevima, nestati.

Prije koji dan, na slovenskoj TV sam gledao prilog kako je u Mariboru otvorena neka direkcija za natalitet. U prilogu čuđenje kako su svi, od direktora, preko svih savjetnika do domara članovi stranke premijera Janše…

Prije par dana, pročitam na jednom portalu kako je u Hrvatske ceste primljeno osam novih djelatnika. Svih osam članovi stranke premijera Plenkovića. Na našoj TV nema te vijesti i nitko se ne čudi. Kod nas je to staro-novo normalno. Demokratska praksa od osamostaljenja Lijepe Naše.

Rušenje svega zajednički stvorenog u interesu nekolicine

Hrvatske ceste su me podsjetile na besramno zapošljavanje po političkom ključu, i na danas još uvijek aktualan teksta iz moje knjige Društvo umanjene vrijednosti (Str.72-73) od prije deset godina. Naravno da je i u vrijeme mraka bilo politike u zapošljavanju, ali ni slučajno da su sva mjesta u javnim institucijama mogli zauzimati samo članovi partije, kako je danas slučaj. Prije 10 godina sam napisao kako između ovog političkog sistema i onog kojeg smo, ne samo promijenili, nego čak i grubo rušili otuđivanjem svega zajedničko stvorenog u interesu samo nekolicine, vidim razlike. Ali u najvećoj mjeri na štetu sadašnjeg.

Opisao sam kako se smiješila tadašnja premijerka primajući u članstvo 1500 novih članova mladeži HDZ-a. Primijetio sam dečka, koji je shvatio kako mu je učlanjene u mladež odskočna daska, pa je laskao li laskao. Premijerka je bila presretna. Siguran sam da je taj dečko shvatio da je učlanjenjem u mladež (već) završio sve potrebne škole kako bi uspio u životu. HDZ nije jedina, i druge partije učlanjuju u mladež.

U političkoj transformaciji dogodilo se to da je nekadašnja omladina postala skup mladeži raznih stranaka, koji si osiguravaju buduće pozicije i u ime dijela one mladeži koja slijedi neke druge ciljeve i nije partijska mladež. Ti drugi imaju drugačije vrijednosne sudove i nemaju vještinu umiljatog smijanja. Taj dio mladeži, kojoj laskanje teže pada, kasnije će birati s liste »elita« one, koji će u njihovo ime zasjesti na sve one pozicije s kojih se zajednička sredstva samo troše. Jer nasmiješeni sigurno neće zauzeti niti jedno mjesto gdje se nešto mora stvoriti.

Partijska elita

Ta elita s partijskih lista će i ubuduće, kao i do sada, ako je za vjerovati onome što svakodnevno pišu novine, a o čemu svjedoče i poznata lica u Remetincu, uglavnom vrlo neodgovorno upravljati našim vrijednostima. Mirno će za njihovih pet minuta slave rasprodati obiteljsko srebro i zadužiti ne samo nas, već i našu djecu i djecu njihove djece.

Razmišljajući o svemu, mislio sam tada, prije deset godina i na svog unuka, tada u osmogodišnjoj školi. Pitao sam se usmjeravamo li ga dobro tražeći od njega da uči i da već kao dijete shvati da se mora raditi te da se sve postiže samo s puno truda.

Tada mi je na pamet pala gotovo dobitna kombinacija za njega. Ako je bivša omladina jednaka mladeži, onda bi morao postojati i neki surogat za pionire.

Uvesti članstvo za predmladež

Napisao sam: Skoro dolazim u napast da ga nagovorim da na primjer bivšoj premijerki ili nekom drugom šefu neke stranke, napiše pismo i predloži da bi htio postati članom predmladeži (nije loš naziv zar ne?). Kako se toga sjetio kao prvi, onda bi mogao postati i predsjednik organizacije predmladeži. Ima i odgovarajuće iskustvo. Bio je nekoliko godina predsjednik razreda. No, malo se bojim da mu ne zasmeta pedigre njegovoga djeda. Ma, možda ni to ne bi bila prepreka, ako bi u pismo ugradio i rečenicu da želi postati član predmladeži, upravo zato jer se ne slaže sa svojim djedom.

Nije me poslušao. Zatvorio si je vrata HZ, HŽ, HV, HEP, HČ, HĐRŽ, HKLJ, HXYZ… Odabrao je svoj put. Nisam mu rekao, ali zna, da sam sretan jer svoju egzistenciju osigurava bez pedigrea bivšeg predmladežnika i mladežnika, da se ne mora smješkati na silu i laskati s grčem u trbuhu.

Sve teže razumijem današnji svijet. Na teletekstu pročitam kako se EU pobunila protiv Rusije, jer su iz Moskve potjerali 18 EU diplomata. Objašnjenje je da su svih 18 bili diplomati i kako su radili samo diplomatske poslove. Prema EU to će štetiti budućoj suradnji. Na dnu vijesti rečenica kako je EU prije mjesec dana iz Bruxellesa potjerala 19 ruskih diplomata. Pitam se, onako zdravoseljački, pa zar oni nisu obavljali samo diplomatske poslove? Da nisu kojim slučajem u Bruxellesu bili s tenkovima?

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni