“Besramno politiziranje prošlosti koči rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije”

“Besramno politiziranje prošlosti koči rješavanje otvorenih pitanja između Hrvatske i Srbije”

(Nikola Puharić, jedan od članova Incijative mladih za ljudska prava)

Osvrćući se na današnji dolazak srpskog predsjednika Aleksandra Vučića u Zagreb, iz Incijative mladih za ljudska prava poručili da dok društva kreću putem suradnje, političari se trude kočiti taj proces. Nadodaju da su Hrvatskoj i Srbiji potrebni dijalog i suradnja. »Odgovorno vođeni dijalog najviših državnih dužnosnika o problemima koji proizlaze iz ratova devedesetih pretpostavka je pomirenju među našim društvima te stvaranju dobrosusjedskih odnosa. Iako predsjednici nisu kroz svoje dosadašnje političko djelovanje učinili dovoljno za izgradnju povjerenja između dvije države, pozdravljamo inicijativu predsjednice Grabar Kitarović da zajedno s predsjednikom Vučićem pokuša nastaviti dijalog o otvorenim pitanjima«, navode.

Upozorili su i na štetnost pritisaka i kontaminacije procesa dijaloga kojem svjedoče već dulje vrijeme, a koji su ovih dana intenzivirani pred susret predsjednice Grabar Kitarović i predsjednika Vučića. Ustrajnim postupcima Vlade Republike Hrvatske i Srbije te obaju predsjednika želi se ukazati da je suradnja dvaju država nemoguća te da je sukob jedini mogući odnos. Time ograničavaju društvo koje već živi suživot, razvija ekonomsku, kulturnu, sportsku, civilnu i druge oblike suradnje, upozoravaju iz Inicijative.

Kao najveću prepreku za sveobuhvatan i slobodan dijalog kao preduvjet rješavanju otvorenih pitanja između Srbije i Hrvatske predstavlja »besramno politiziranje prošlosti i političari koji nisu jasno osudili, a niti prestali provoditi isključive nacionalističke politike iz devedesetih godina«.

»Iz toga razloga osuđujemo sve izjave i postupke upućene ovih dana iz Hrvatske i Srbije kojima se dodatno otežava rješavanje bilateralnih pitanja ovih država i dijalog nastoji učiniti nemogućim«, napominju.

Pod spomenutom izjavom direktno prozivaju predsjednika Vučića koji traži moratorij na pitanja iz prošlosti, ali i hrvatske predsjednice Grabar Kitarović koja poručuje da će još puno vode proteći Dunavom dok naše zemlje postanu prijateljske. Tu su još i izjave ministra Srbije Vulina koji poseže za animozitetima iz još dalje prošlosti ne bi li demonstrirao nemogućnost suradnje te postupanja premijera Plenkovića koji na konzultacije poziva osobu protiv koje se vodi kazneni postupak za počinjenje ratnih zločina nad srpskim civilima. »Ovakvi postupci ne samo da trenutno otežavaju rješavanje problema, već sadašnjim i budućim generacijama u Srbiji i Hrvatskoj onemogućavaju da zajedno rade na poboljšanju bilateralnih odnosa«, zaključuju u Inicijativi.

Stoga su pozvali predsjednike Hrvatske i Srbije da o otvorenim pitanjima među kojima su: položaj nacionalnih manjina, procesuiranje ratnih zločinaca, pronalazak nestalih u ratovima devedesetih godina, reparacije za žrtve te rastuća međusobna nacionalna netrpeljivost provedu ozbiljan, odgovoran i cjelovit dijalog koji će rezultirati konkretnim i provedivim mjerama. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni