Besplatno u šest zagrebačkih muzeja

Besplatno u šest zagrebačkih muzeja

U Tjednu Europe, do 13. svibnja 2018. građani će moći besplatno razgledati postave šest zagrebačkih muzeja.

Naime, svrha Europske godine kulturne baštine je podizanje razine osviještenosti o društvenoj i gospodarskoj važnosti kulturne baštine. Tim povodom građani iz svih sredina moći će sudjelovati u tisućama inicijativa i događanja diljem Europe. Cilj je doprijeti do što je moguće više ljudi, posebno djece i mladih, lokalnih zajednica i ljudi koji su rijetko u doticaju s kulturom, kako bi se promicao zajednički osjećaj odgovornosti.

Europski povjerenik za obrazovanje, kulturu, mlade i sport, Tibor Navracsics, je prilikom proglašenja Europske godine kulturne baštine, izjavio: „Kulturna je baština u središtu europskog načina života. Ona nas određuje i stvara osjećaj pripadnosti. Kulturna baština ne obuhvaća samo književnost, umjetnost i predmete, nego i obrte koje učimo, priče koje pričamo, hranu koju jedemo i filmove koje gledamo. Moramo cijeniti i čuvati svoju kulturnu baštinu za buduće naraštaje. Ova godina puna proslava bit će divna prilika da potaknemo sve građane, a posebno mlade, da se upoznaju s kulturnom raznolikošću Europe te razmisle o mjestu kulturne baštine u našem životu. Ona nam omogućuje da razumijemo prošlost i da na njoj izgradimo budućnost.”

Koordiantor Europske godine kulturne je Ministarstvu kulture koje će organizirati i podupirati mnogobrojna događanja kojima se želi predstaviti bogatstvo i raznolikost hrvatske kulturne baštine kao dijela mozaika zajedničke europske baštine.

Popis muzeja

  •   Tehnički muzej Nikola Tesla – 8. do 13.5. (besplatan ulaz samo na pojedinačne posjete zbirkama muzeja)
  •   Muzej suvremene umjetnosti – 8. do 11.5.
  •   MUO – Muzej za umjetnost i obrt – 9. do 11.5. (besplatan ulaz samo na pojedinačne posjete izložbi Šezdesete u Hrvatskoj – Mit i stvarnost i Stalni postav MUO)
  •   Hrvatski muzej naivne umjetnosti – 7. do 13.5.
  •   Arheološki muzej u Zagrebu – 8. do 13.5.
  •   Muzejsko-memorijalni centar Dražena Petrovića (besplatan ulaz samo na pojedinačne posjete zbirkama muzeja) – 7. do 13.5.

(ZG-m)