Besplatno na program “Muzeji u muzeju”

Besplatno na program “Muzeji u muzeju”

Tehnički muzej Nikola Tesla pripremio je devet kreativnih radionice za publiku svih uzrasta koja će na njima moći sudjelovati besplatno ovu subotu 3. listopada i nedjelju 4. listopada 2020., u vremenu između 10 i 13 sati. Doći i ostati može se po želji unutar tri sata trajanja radionica jer su radionice osmišljene tako da se periodički ponavljaju.

U programu će sudjelovati Tehnički muzej Nikola Tesla, Arheološki muzej u Zagrebu, Hrvatski povijesni muzej, Hrvatski školski muzej te kao gost podrške programu Gradski muzej Karlovac.

Nije potrebna prethodna najava ili rezervacija za sudjelovanje na radionicama. Uratke sa radionica sudionici će moći ponijeti sa sobom.

Događaj koji će dodatno začiniti pozitivnu atmosferu programa Muzeji u muzeju ovog vikenda je nastup člana One Love Machine Banda, robota bubnjara u dvorištu Muzeja, u sklopu programa koji organizira Maker Faire Zagreb 2020., uz financijsku podršku Veleposlanstva SAD-a u Zagrebu.

Interes, osobito najmlađih posjetitelja, mogao bi izazvati robotski glazbenik kojeg je od otpadnog materijala sastavio berlinski umjetnik Nikolai Kugler.

Muzeji u muzeju – program događanja

Brum brum (subota, 3.10.2020.) – Brojni izumitelji tijekom povijesti nastojali su konstruirati prijevozno sredstvo koje će se samo pokretati, no automobil kakvog danas poznajemo izumljen je tek krajem 19. stoljeća. Nakon upoznavanja s automobilima iz odjela Prometna sredstva Tehničkog muzeja Nikola Tesla, sudionici radionice sami će izraditi autić s pogonom na zrak. Naravno da će uslijediti i utrka!

U društvu pčela (nedjelja, 4.10.2020.) – u Tehničkom muzeju Nikola Tesla nalazi se Apisarij – staklene košnice sa živim pčelama. Sudionici će moći posjetiti muzejski Apisarij, nakon čega će uslijediti praktični rad. Jednostavnim materijalima i u uvećanom mjerilu sudionici su replicirali osnovnu strukturu košnice koja je istodobno i prekrasni prirodni i savršeni matematički oblik, koji je ne rijetko inspiracija raznim granama ljudske djelatnosti, od tehnike do dizajna, arhitekture itd. U dvorištu muzeja sudionice će imati priliku prisustvovati demonstraciji vrcanja meda te se za kraj osladiti ovim ukusnim i zdravim pčelinjim proizvodom!

Arheološki muzej u Zagrebu

Pišemo i čitamo hijeroglife (subota i nedjelja, 3. i 4. 10. 2020) – Na radionici će sudionici uz pomoć pojednostavljenih hijeroglifa izrađivati knjižne označivače (“bookmarke”) na koja ispisuju svoje ime. Ime će dodatno biti ukrašeno kartušom kao što su se pisala faraonska imena u drevnom Egiptu.

Egipatska piramida (subota i nedjelja, 3. i 4. 10. 2020.)- Postoji puno priča o piramidama, njihovom načinu gradnje i čemu su služile. Na ovoj radionici sudionici će izrađivati male kartonske modele piramida i ukrašavati ih po vlastitom nahođenju.

Autorica i voditeljica radionica: Zorica Babić, viša muzejska pedagoginja

Hrvatski povijesni muzej

Blago potonulog broda iz 16. stoljeća (subota, 3.10.2020.) – Na radionici će sudionici saznati mnoštvo zanimljivih informacija o svakodnevnom životu ljudi iz kasnorenesansnog doba u Hrvatskoj i Europi te će se upoznati s podvodnom arheologijom i značajnim lokalitetom kod otočića Gnalića, putem potrage za predmetima s morskoga dna i njihovog sastavljanja.

Priče iz hrvatske povijesti (nedjelja, 4.10.2020.) – Na radionici će sudionici imati priliku upoznati se s brojnim sačuvanim mitovima, legendama i pričama o junacima iz hrvatske prošlosti, a u kreativnom dijelu radionice izrađivat će vlastite likovne prikaze i kocke-slagalice, koje će im nakon završetka radionice ostati za uspomenu i igru!

Hrvatski školski muzej

Čarolija quillinga (subota i nedjelja, 3. i 4.10. 2020.) – Quilling je tehnika savijanja papira (filigran od papira). Tom tehnikom nastaju različiti papirnati ukrasi, koji spojeni sačinjavaju prava mala (ili velika) umjetnička djela.

Pišemo krasopisom – Kako su pisali naši preci u školama najlakše ćete spoznati igrajući se perom i tintom. Od tankih i debelih crta do lijepo spisanih riječi i rečenica. Postanite mali krasnopisci!

Gradski muzej Karlovac

Dodir idola (subota i nedjelja, 3. i 4.10.2020.) – Na ovoj radionici sudionici će se upoznati sa zagonetnim figuricama idola starih oko 2500 godina koji potječu sa nalazišta Turska kosa kod Topuskog, a čuvaju se u Gradskom muzeju Karlovac.

Program je besplatan za posjetitelje, za koje će vrijediti i pridržavanje propisanih higijenskih mjera.

https://www.facebook.com/ZgMagazin/photos/a.2890243767741741/2890244754408309/

(ZG-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni