Besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve osnovce u Zagrebačkoj županiji

Besplatni udžbenici i radne bilježnice za sve osnovce u Zagrebačkoj županiji

Županija je 8.  kolovoza objavila Javni poziv za zapošljavanje 138 pomoćnika u nastavi za 155 učenika s teškoćama u 35 osnovnih i srednjih škola. Trenutno je od resornog ministarstsva dobivena suglasnost 122 učenika

Prvog dana školske godine 2019./2020. sve učenike osnovnih škola na području Zagrebačke županije u školskim klupama dočekat će besplatni udžbenici koje financira država i besplatne radne bilježnice. U tu svrhu Zagrebačka županija je osigurala 7,5 milijuna kuna, a svoj financijski doprinos dali su i gradovi i općine.

Podsjetimo, prošle godine Zagrebačka županija je osigurala 12 milijuna kuna za kupnju udžbenika svim osnovnoškolcima u Županiji. S obzirom da je krajem 2018. godine donesen zakon kojim je definirano da se sredstva za nabavu udžbenika za učenike osnovnih škola osiguravaju u državnom proračunu, Zagrebačka županija odlučila je od iduće školske godine osigurati novac za dopunska nastavna sredstva kao što su radne bilježnice, atlasi, i sl.

Župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić izrazio je zadovoljstvo jer su od ove godine roditelji znatno rasterećeni troškova. „Kad je školstvo u pitanju, Zagrebačka županija davno si je zacrtala cilj i ponosan sam da iz godine u godinu u prosvjeti povećavamo standarde – prvenstveno u kapitalnoj izgradnji, ali i u ovakvim projektima poput besplatnih nastavnih sredstava ili pametnih ploča koje će dobiti svaka naša škola“, kazao je župan.

U prvoj polovici godine i za vrijeme ljetnih praznika na 17 škola kojima je Županija osnivač provodili su se radovi ukupne vrijednosti 13,9 milijuna. Kožić je napomenuo kako se nastavlja tradicija te će se početkom i ove školske godine otvoriti velika kapitalna investicija u školstvu. „Sportska dvorana OŠ Posavski Bregi u Ivanić-Gradu je gotova, a svečano otvorenje zakazano je za 20. rujna“, pojasnio je.

Županija je 8. kolovoza objavila Javni poziv za zapošljavanje 138 pomoćnika u nastavi za 155 učenika s teškoćama u 35 osnovnih i srednjih škola kojima je osnivač Županija. „Postupak selekcije je gotov, a slijedi edukacija pomoćnika“, istaknula je pročelnica za prosvjetu, kulturu, šport i tehničku kulturu Mirela Katalenac. Dodala je kako Zagrebačka županija trenutno ima suglasnost resornog ministarstva za 122 učenika. „Vjerujem da ćemo s početkom školske godine dobiti suglasno i za preostale“.

Dodala je i kako poziva učenike, roditelje i studente da prate web stranice Zagrebačke županije jer se početkom listopada očekuje raspisivanje novog natječaja za stipendije za koje je osigurano 2 milijuna kuna.

Što se tiče školskih praznika, oni će se u Zagrebačkoj županiji odvijati, kao i u gradu Zagrebu, i to od 23. prosinca do 13. siječnja 2020. godine (nastava počinje 13. siječnja) te od 14. do 17. travnja 2020. godine (nastava počinje 20. travnja). (ZG-m)