Besplatni udžbenici čekaju đake na klupama!

Besplatni udžbenici čekaju đake na klupama!

Prvog dana nastave zagrebačke školarce na klupama će dočekati besplatni udžbenici koje je i ove godine za učenike i učenice zagrebačkih osnovnih i srednjih škola osigurao Grad Zagreb. Besplatni udžbenici trebali bi biti pravo svakog školarca u Hrvatskoj, rekao je gradonačelnik Milan Bandić prilikom dostave udžbenika u Osnovnu školu Vladimira Nazora te XV. gimnaziju.

Zahvalivši gradonačelniku, ravnatelj Osnovne škole Vladimira Nazora Ivica Brkić naglasio je kako se početku nove školske godine i novim knjigama osobito vesele djeca te dodao da su besplatni udžbenici od velikog značaja za svaki kućni budžet obitelji školaraca. S njim se složio i gradonačelnik Bandić, objasnivši da je financijsko rasterećenje roditelja samo jedan od ciljeva ove socijalne mjere – puno je važnije da se svoj djeci omogući jednak start, odnosno da im se pruže jednake mogućnosti obrazovanja.

Ravnateljica XV. gimnazije, popularnog MIOC-a, Ljiljana Crnković istaknula je kako će se u predstojećoj školskoj godini koristiti puno starih udžbenika, odnosno onih koje su đaci već koristili.

“Preko 70 posto udžbenika je od prošle godine, rekla je ravnateljica dodavši kako ih djeca koriste zaista puno, ali s velikom pažnjom jer znaju da ih trebaju vratiti. Upravo zbog toga, ove godine potrošili smo gotovo upola manje sredstava na nabavu novih udžbenika”, naglasio je zagrebački gradonačelnik te izrazio nadu da će se, na prijedlog branitelja Petrinje iz Domovinskog rata, na predstojećoj gradskoj Skupštini donijeti odluka o financiranju nabavke besplatnih udžbenika za petrinjske školarce te za djecu romske nacionalne manjine koja se školuju za deficitarna zanimanja.

U Zagrebu, udžbenici će na klupama dočekati učenike i učenice 123 osnovne škole (108 redovnih osnovnih škola, četiri škole za učenike s teškoćama u razvoju, osam privatnih škola, te tri ustanove u sustavu socijalne skrbi), kao i učenike i učenice 83 srednje škole (20 gimnazija, 35 strukovnih škola, 1 umjetnička škola, 1 ustanova za učenike s teškoćama u razvoju, 19 privatnih srednjih škola, 4 vjerske škole i 3 ustanove u sustavu socijalne skrbi).

Zg-magazin