Besplatni razgled Rokova perivoja

Besplatni razgled Rokova perivoja

U okviru programa “Pogled sa zagrebačke terase”

Besplatni razgled Rokova perivoja pod stručnim vodstvom dio je obljetničkih slavlja kojima se obilježava sto godina od uspostavljanja župe sv. Blaža te 360. obljetnica gradnje kapele sv. Roka na Rokovu perivoju.

Prijave za besplatni razgled u Župom uredu crkve sv. Blaža na e-mail adresu:razgledi@svblaz.hr.  ili na telefon 01/3770 102 ili 01/3770 056.

Besplatni razgled Rokova perivoja održat će se u ponedjeljak 16. svibnja u dvije grupe odnosno u dva termina: prvi u 17 sati i drugi u 18 sati.

Ideja o zatvaranju Rokova groblja rodila se 1865. godine, kada je predloženo da se više groblja zatvori i uredi novo zajedničko gradsko groblje na Vinogradskoj cesti, na mjestu gdje je danas smještena bolnica Sestara milosrdnica. Od te se ideje odustalo desetak godina kasnije, kada je gradska općina nakon smrti Ljudevita Gaja na dražbi otkupila njegovo imanje na Mirogoju.

Besplatni razgled Rokova perivoja spaja kulturnu i vjersku baštinu. Ako vas zanima kako izgleda barokni oltar koji je iz crkve sv. Marka na Gornjem gradu stigao na Rokov brežuljak nakon strašnog potresa 1880. godine, kakvu tajnu čuva freska na južnom pročelju kapelice, život i ikonografija sv. Roka, kojega se često prikazuje sa psom, detalji oko groblja na kojem je bio sahranjen veliki kompozitor Vatroslav Lisinski te još mnogo toga zanimljivoga iz zagrebačke povijesti, onda nikako nemojte propustiti razgled Rokova perivoja pod stručnim vodstvom.

Foto: Kapela sv. Roka na Rokovu perivoju

(Zg magazin)

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni