Besplatni pregled madeža: U dva dana u Zagrebu pregledane 372 osobe

Besplatni pregled madeža: U dva dana u Zagrebu pregledane 372 osobe

(Akademkinja Mirna Šitum / Foto: Saša Ćetković)

Otkriveno 14 sumnjivih madeža

La Roche-Posay, Hrvatsko dermatovenerološko društvo i Hrvatsko društvo za dermatološku onkologiju Hrvatskog liječničkog zbora i ove su godine u sklopu javnozdravstvenog projekta #SaveYourSkin organizirali besplatne preventivne preglede madeža u pet hrvatskih gradova.

Prvi je na rasporedu bio Zagreb u kojemu su u dva dana obavljena 372 besplatna pregleda madeža te je otkriveno 14 suspektnih madeža sa sumnjom melanoma. Kampanja se ovaj tjedan nastavlja u Pazinu i Gospiću, a sljedeći tjedan u Imotskom i Vukovaru.

Stručnjaci ističu da je rak kože, ako se otkrije na vrijeme, u 99 % slučajeva izlječiv.

Cilj ovog projekta je edukacija građana o pravilnoj zaštiti od sunca i prevenciji zloćudnih tumora kože s posebnim naglaskom na melanom. Osim mogućnosti obavljanja pregleda madeža bez uputnice i besplatno, građani su imali priliku dobiti i iznimno vrijedne, stručne savjete dermatologa.

Dermatolozi ističu da je, prema podatcima Registra za rak Republike Hrvatske, incidencija melanoma u stalnom porastu. Govoreći o zloćudnim tumorima kože, melanom, ako se ne otkrije na vrijeme, ima najzloćudniji tijek i najlošiju prognozu.

„Prema posljednjim dostupnim podacima Registra za rak, u Hrvatskoj su u 2020. dijagnosticirana 753 nova slučaja melanoma kože (stopa incidencije 18,6/100.000), dok je prema podacima o mortalitetu u 2021. od melanoma umrlo 227 osoba (stopa mortaliteta 5,9/100.000).“, rekla je akademkinja Mirna Šitum, predsjednica Hrvatskog društva za dermatološku onkologiju. U obraćanju medijima istaknula je kako postoji podatak da je više ljudi u svijetu umrlo od melanoma jer su koristili solarij nego onih koji su umrli od karcinoma pluća jer su pušili.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni