Besplatne vožnje u muzejskom tramvaju M-24

Besplatne vožnje u muzejskom tramvaju M-24

(Foto: TMNT)

Iz Tehničkog muzeja Nikola Tesla pozivaju građane na nedjeljnu besplatnu vožnju u starinskom tramvaju M-24 iz 1924. godine.

Naime, ovaj muzejski eksponat ponovno je u prometu od 11. rujna. Polazak je uobičajen, nedjeljom u 9.30 s tramvajskog stajališta kod Cibone, preko puta Muzeja. Vožnja tramvajem je besplatna.

Tramvaj u pravilu vozi svake nedjelje s polaskom u 9.30 sa stanice Trg Dražena Petrovića. Vozi trasom Savska – Frankopanska – Ilica – Trg bana Jelačića – Zrinjevac – Glavni kolodvor – Draškovićeva – Kneza Mislava – Trg žrtava fašizma – Račkoga – Trg bana Jelačića – Ilica – Frankopanska – Savska – Tratinska. Na stajalište kod TMNT-a dolazi oko 10 sati.

»Duh prošlih vremena posjetitelji Muzeja mogu doživjeti nostalgičnom vožnjom originalnim motornim kolima tipa M-24 iz 1924. godine i prikolicom koju je konstruirao inženjer Dragutin Mandl. Oboje su proizvedeni u radionicama Zagrebačkog električnog tramvaja, a od 1973. dio su fundusa TMNT«, navodi se u objavi TMNT-a.

Dodaje se kako je povremene vožnje gradom omogućio Zagrebački električni tramvaj.

U Zagrebu tramvaj je prvi put službeno provozio 5. rujna 1891. u prigodi Jubilarne gospodarsko-šumarske izložbe (u povodu 50. obljetnice Hrvatskoslavonskoga gospodarskog društva, preteče današnjeg Zagrebačkog velesajma). Tada je jedan konj vukao kola prugom prosječnom brzinom od 7,5 km/h. Zanimljiva činjenica je i da se prvo tramvajsko spremište tzv. remiza, s konjskom stajom i upravnom zgradom nalazilo upravo na mjestu današnjega Tehničkog muzeja Nikola Tesla. (ZG-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni