Besplatan božićni koncert Komornog zbora Ivan Filipović

Besplatan božićni koncert Komornog zbora Ivan Filipović

(Foto: Marko Pletikosa)

Pod dirigentskom palicom Gorana Jerkovića Komorni zbor Ivan Filipović održat će u nedjelju, 14. siječnja Božični koncert Viderent Dominum natum! u crkvi Uznesenja Blažene Djevice Marije u Remetama (Ul. Ivana Česmičkog 1). Koncert počinje u 19:30 sati i besplatan je za posjetitelje.

Remetsko svetište Najvjernije Majke odvjetnice Hrvatske od početka svog postojanja znano je kao mjesto tišine, molitve i mira. Taj karakter ovog posebnog odredišta prepoznali su i brojni crkveni uglednici poput nadbiskupa Bauera, kardinala Kuharića i kardinala Stepinca. Upravitelji svetišta, od Pavlina pa do današnjih Karmelićana, shvaćali su specifičnosti ovog mjesta te ga promicali kao destinaciju čežnje onih u potrazi za lokacijom upravljanja čeznutljivih i tajnovitih molitava. Ovo mjesto osim blagodati prirode koja ga okružuje, ponajviše upotpunjuju umjetnička djela poput zidnih slika Ivana Rangera, raskošnih oltara te svetačkih kipova. Remetski Gospin kip pak, središnji je lik koji okuplja svo ono ljudstvo štono vjerno ispunja remetsku crkvu. Svi spomenuti čimbenici koji čine ovo mjesto s burnom prošlošću posebnim i jedinstvenim nametnuli su se kao savršena osnova za još jednu, od brojnih umjetničkih nadogradnji na ovo svetište.

Komorni zbor Ivan Filipović, jedan od najuspješnijih a cappella sastava u Hrvatskoj, podariti će u ovom svetištu božićnim koncertom svoj pogled na sveto božićno otajstvo. Pozivaju sve zainteresirane da istinski dožive i ugledaju rođenog Gospodina kroz skladbe koje kao i ova crkva, od srednjeg vijeka pa sve do danas inspiriraju i uzdižu malenog čovjeka željnog Božje blizine.

Zbor koji u ovoj godini obilježava 20 godina rada osvajao je brojne nagrade na domaćim i svjetskim natjecanjima (Verona, Bremen, Xiamen, Rim, Istanbul, Split, Zagreb…), kao i pohvale i pozitivne kritike uglednih glazbenih stručnjaka, a to je pokazatelj iznimne kvalitete rada i umjetničkih standarda koje si je, kao trajni cilj i kriterij, Zbor postavio još od samog osnutka. Dirigent, osnivač i umjetnički voditelj Zbora je Goran Jerković. (zg-mag)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni