Bespilotne letjelice uzele maha u SAD-u i postaju opasnost za zrakoplove

Bespilotne letjelice uzele maha u SAD-u i postaju opasnost za zrakoplove

Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo u SAD-u radi na tehnologiji za otkrivanje bespilotnih letjelica u osjetljivom zračnom prostoru

Pošast za bespilotnim letjelicama (eng. dronovima) u naglom je porastu, a pilotiranje takvim letjelicama postaje sve učestaliji hobi u Sjedinjem Američkim državama. Ta činjenica povlači za sobom odgovornost svih pilota koji upravljaju bespilotnim letjelicama. Nakon što je prošle godine pokrenuto obavezno upisivanje u registar bespilotnih letjelica, američka vlada radi na novoj tehnologiji za otkrivanje bespilotnih letjelica koje lete preblizu zračnim lukama. Testiranje sustava za otkrivanje polučilo je uspjehe u svojoj početnoj fazi i to ne samo u otkrivanju letjelica nego i neodgovornih „letača“ koji preko upravljačke palice (joystick) upravljaju letjelicama.

Uz predani rad na novim zakonima o sigurnom integriranju bespilotnih letjelica u zračni prostor, Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo SAD-a kroz svoje javne kampanje radi na podizanju svijesti o sigurnosti letenja to jest upravljanja bespilotnim letjelicama. Javne kampanje uključuju edukativne materijale na prodajnim mjetima gdje se letjelice toga tipa mogu nabaviti, a digitalni dijelovi kampanje uključuju i aplikacije koje su dostupne korisnicima pametnih telefona. Sve se čini kako bi se smanjila opasnost od nepravilnog upravljanja bespilotnim letjelicama i kako bi se što bolje osigurao javni zračni prostor.

Broj bespilotnih letjelica koje lete preblizu zračnim lukama je naglo porastao u 2015. Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo SAD-a svaki mjesec primi preko 100 izvještaja o takvom obliku povređivanja zračnog prostora. Nova inicijativa o sigurnosti zračnog prostora objavljena je u listopadu prošle godine kao i suradnja Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo i CACI privatne agencije za podršku nacionalnoj sigurnosti, a kojom se nastoji suzbiti potencijalne zračne nezgode bespilotnih letjelica sa zrakoplovima kojima upravljaju piloti i zračne posade, bilo da je riječ o putničkim ili nekim drugim zrakoplovima.

CACI-jevi sustavi za otkrivanje bespilotnih letjelica postavljeni su na strateški bitnim mjestima u blizini aerodroma i pomoću visokosjetljivh senzora otkrivaju radiofrekvencijske „otkucaje“ bespilotnih letjelica. Sustav je testiran po prvi put u međunarodnoj zračnoj luci Atlantic City u siječnju ove godine, gdje je bilo provedeno 141 otkrivanje (testiranje) u svega pet dana.

Rezultati ispitivanja u zračnoj luci Atlantic City, a koje je provedno u skladu ugovorene suradnje zvane Pathfinder između Savezne uprave za civilno zrakoplovstvo i CACI agencije, pokazuju da sustav za otkrivanje dronova funkcionira upravo onako kako je prvotno zamišljeno. SKYTracker je uspješno identificirao, otkrio i pratio bespilotne letjelice uz točno lociranje mjesta pokretača letjelice i sve to bez pomoći kontrole letenja zračne luke, kazao je CACI-jev glavni operativni direktor Ivan Mengucci, a kako prenosi Gizmag.

U proteklim mjesecima smo mogli vidjeti brojne inovativne pristupe u otkrivanju „zalutalih“ bespilotnih letjelica, od mreža za lovljenje dronova do radarskih sustava i pozadinskih programa koji rade na blokiranju i presretanju letjelica u osjetljivom zračnom prostoru. Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo i CACI agencija će zajedničkim snagama nastaviti s ispitivanjem tehnologije za uspješno otkrivanje bespilotnih letjelica te na unaprjeđivanju tehnologije. Sa završnim izvještajem trebali bi izaći u javnost u kolovozu ove godine. (M. F.)