Bespilotne letjelice – dostava budućnosti

Bespilotne letjelice – dostava budućnosti

Amazon je ušao u partnerstvo s vladom Velike Britanije kroz projekt testiranja bespilotnih letjelica za isporuku paketa. Prije partnerstva s Velikom Britanijom, Amazon je slično testiranje obavio u Kanadi i Nizozemskoj

Novitet kao i spomenuto partnerstvo su utjecali da cijena dionica Amazona od početka godine naraste oko 56 posto i u srpnju dostigne rekordno visoku vrijednost.

Cijeli sustav je osmišljen tako da bespilotna letjelica pokupi pošiljku u skladištu, odleti do primatelja i tamo je ispusti. Bespilotna letjelica se može kretati vertikalno, sposobna je prijeći oko 15 km na visini od 120 metara, te ponijeti paket težine od oko 2.5 kg.

Za lokaciju testiranja su izabrane ruralne i prigradske oblasti. Amazon, također, radi na senzorima koji će osigurati da bespilotne letjelice prepoznaju i zaobiđu prepreke, ali i na testiranju probnih letova, gdje će jedna osoba moći upravljati s više visoko automatiziranih bespilotnih letjelica. Ova usluga bi trebala smanjtii vrijeme isporuke, na pola sata, ili čak još kraće.

U 2015. godini, Kancelarija za patente i žigove SAD-a, predstavila je način  na koji bi bespilotna letjelica mogla pokupiti paket i odnijeti ga na određenu destinaciju, uz komunikaciju s ostalim bespilotnim letjelicama koje su u zraku te kako bi se na taj način poboljšalo planiranje ruta.

Ipak, Amazon se nerijetko nalazio u sukobu s američkim regulatorima, naručito s Američkom administracijom za zrakoplovstvo, koja je nedavno objavila novi set pravila, kojim je zaustavljeno prenošenje paketa bespilotnim letjelicama, što je rezultiralo time da Amazon prebaci lokaciju za istraživanje i razvoj bespilotnih letjelica u druge zemlje.

Konkretno, Fortrade Ltd je autoriziran i reguliran u Velikoj Britaniji od strane FCA (Financial Conduct Authority) pod licencom broj 609970.

Zg-magazin

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni