Beskućnicima vratiti izgubljeno dostojanstvo i samopouzdanje

Beskućnicima vratiti izgubljeno dostojanstvo i samopouzdanje

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić je rekla kako je u Zagrebu oko 400-tinjak beskućnika. Podsjetila je kako je Zagreb započeo brigu o beskućnicima još 1997. godine kada Zakonom o socijalnoj skrbi nisu prepoznati kao kategorija, a Grad je osigurao smještaj za najpotrebitije

Ivana Vranješ

Caritas Zagrebačke nadbiskupije u petak je organizirao informativni-edukativni skup Psihosocijalna podrška i integracija beskućnika kroz program “Uključi se i ti”. Na skupu su predstavljeni dosadašnji rezultati trogodišnjeg programa “Uključi se i ti” koji drugu godinu provodi prihvatilište za beskućnike Caritasa Zagrebačke nadbiskupije s ciljem unaprjeđenja socijalnih usluga korisnicima radi lakšeg socijalnog uključivanja i integracije.

U iznosu od 570 tisuća kuna program financira Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Programom je obuhvaćeno 44 korisnika Caritasova prihvatilišta za beskućnike. Među aktivnostima programa su karijerno savjetovanje, radionice socijalnih kompetencija, nenasilnog rješavanja sukoba i motivacijske vježbe, radionice financijske pismenosti, predavanja djelatnika Hrvatskog zavoda za zapošljavanje o potrebama na tržištu rada te mogućnostima prekvalifikacije, savjetodavni-terapijski rad psihijatra, kreativne i sportske radionice, volontiranje korisnika u Caritasu i lokalnoj zajednici, izrada edukativno-promotivnih materijala o problematici beskućništva.

U prvoj godini provođenja programa bilo je 29 korisnika u dobi od 19 do 76 godina, a u drugoj godini 15 korisnika u dobi od 18 do 70 godina. Do sada se zaposlilo sedam korisnika i trajno su napustili prihvatilište.

Kroz mjeru javnih radova HZZ-a zaposleno je pet korisnika, a devetero korisnika se povremeno zaposlilo na različitim poslovima. Edukaciju za poslužitelja u ugostiteljstvu završio je jedan korisnik, dok dvojca korisnika čekaju na početak osposobljavanja za vozača C kategorije i soboslikara. U programu je uključeno 56 volontera.

U Hrvatskoj više od 1000 beskućnika

Ravnateljica Caritasa Zagrebačke nadbiskupije Jelena Lončar je zahvalila Ministarstvu za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku što je prepoznalo kvalitetu programa te podržalo programske aktivnosti. „ Prema procjenama Hrvatske mreže za beskućnike u Hrvatskoj trenutačno ima više od 1000 beskućnika, a ukupni smještajni kapacitet prihvatilišta i prenoćišta u Hrvatskoj pružaju smještaj za najviše 420 korisnika. Negdje oko 500 osoba boravi na javnim površinama u velikim gradovima te u gradovima gdje ne postoji smještaj za beskućnike”, upozorila je ravnateljica Lončar. Dodala je da zahvaljujući dobroj suradnji Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom, Crvenog križa i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije u Zagrebu ima dovoljno smještajnih kapaciteta za beskućnike.

Jelena Lončar: “Želja nam je da svi koji su se u jednom trenutku našli u situaciji beskućništva osjete da za njih ima mjesta u društvu”

„Cariras Zagrebačke nadbiskupije o beskućnicima brine 15 godina, a tijekom tih godina kroz Caritasovo prihvatilište je prošlo 547 osoba. Brojnim programima i aktivnostima Caritas je nastojao što veći broj korisnika integrirati u društvo, osnažiti ih i pomoći im da ponovno stanu na noge te u suradnji s različitim organizacijama i institucijama za korisnike prihvatilišta organizirano je niz radionica”, istaknula je sestra Lončar. Poručila je kako je ovaj skup korak naprijed u prepoznavanju beskućništva u Hrvatskoj te zagovaranje uključivanja beskućnika u društvo.

„Želja nam je da svi oni, koji su stjecajem životnih okolnosti u jednom trenutku se našli u situaciji beskućništva da osjete da za njih ima mjesta u društvu. Želimo im pomoći vratiti dostojanstvo i samopouzdanje koje su izgubili ili koje je poljuljano“, dodala je Lončar.

Pročelnica Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić je rekla kako je u Zagrebu oko 400-tinjak beskućnika. Podsjetila je kako je Zagreb započeo brigu o beskućnicima još 1997. godine kada Zakonom o socijalnoj skrbi nisu prepoznati kao kategorija, a Grad je osigurao smještaj za najpotrebitije. Galić je pohvalila suradnju Grada Zagreba i Caritasa Zagrebačke nadbiskupije koji su 2016 zajednički organizirali projekt Restart za uključivanje beskućnika na tržište rada. Ovaj projekt je trajao godinu i pol i sredstva su bila iz Europskog fonda u iznosu 1,6 milijuna kuna. Osobama se pomoglo da se osposobe za tržište rada, da nauče pisati životopis da usvoje vještine za deficitarna zanimanja, da se informatički opismene. U sklopu projekta kroz job klubove prošlo je sedamdesetak korisnika, a od toga se njih petnaest zaposlilo”, istaknula je Galić. Naglasila je kako nije važno da se beskućnicima samo osigura krov nad glavom, nego da se projektima kao što je Uključi se i ti omogući njihovo uključivanje na tržište rada.

Teško prihvaćanje financijske situacije

„Zagreb financira dva prihvatilišta za beskućnike. To su Caritasovo prihvatilište za beskućnike koji ima kapacitete za 21 korisnika i Crvenog križa u Kosnici koji ima kapacitete za 150 korisnika, a može prihvatiti i 200 korisnika. Za smještaj beskućnika u prihvatilištima Grad Zagreb izdvaja tri miilijuna i 200 tisuća kuna na godišnjoj razini“, rekla je Galić.

Državna tajnica Ministartva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Margareta Mađerić je rekla kako Ministarstvo financira niz programa i projekata koji se odnose na socijalno uključivanje, borbu protiv siromaštva, borbu protiv nasilja .

„Podržavamo rad Caritasa Zagrebačke nadbiskupije i prihvatilišta za beskućnike u okviru Poziva programa i projekata u prevenciji protiv socijalne isključenosti”, istaknula je Madžarić. Dodala je kako Ministarstvo putem Europskog socijalnog fonda financira niz programa i projekata koji su usmjereni prema najranjivijim skupinama, a sada je u tijeku natječaj za razvoj mreže socijalnih usluga, te je zatvoren natječaj za uključivanje marginaliziranih skupina u društvo.

 Na skupu su sudjelovali brojni predstavnici centara ua socijalnu skrb, prihvatilišta iz cijele Hrvatske, predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Iskustva savjetodavno-terapijskog rada s korisnicima prihvatilišta iznijela je psihijatrica psihijatrijske bolnice „Sveti Ivan“ iz Zagreba Ivana Bakija.

„Pristup u terapijskom savjetovanju beskućnika je bio individualan. Radilo da na tome da oni prihvate svoju situaciju, da se lakše suoče s svakodnevnim poteškoćama i psihičkim smetnjama kako bi se što bolje resocijalizirali i integrirali u društvo. Počeci rada su bili teški, ali su kasnije korisnici počeli prihvaćati pomoć. Najteže je za njih bilo da prihvate svoju financijsku situaciju, da i oni snose dio odgovornosti i da oni nešto promijene, jer su očekivali pomoć drugih. U prvoj godini savjetovanjem je bilo obuhvačeno 25 korisnika, a u drugoj godini 13 korisnika”, rekla je doktorica Bakija.

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni