Beroš: Rizici od cijepljenja AstraZenecom su minimalni

Beroš: Rizici od cijepljenja AstraZenecom su minimalni

(Foto: Vlada RH)

Ministar zdravstva Vili Beroš danas se na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite osvrnuo na sigurnost cjepiva proizvođača AstraZeneca. Spomenuo je da su prema Europskoj agenciji za lijekove (EMA) rizici od cijepljenja cjepivom AstraZenece minimalni te je dodao da svaki lijek ima nuspojave, ali da su one iznimka.

„U svijetu je 60 milijuna ljudi cijepljeno AstraZenecom, a nuspojava je bilo u desecima slučajeva. Upravo to jasno ukazuje da je rizik minoran”, rekao je Beroš. Naglasio je da 15 zemalja koriste to cjepivo bez dobnih ograničenja. Neke imaju dobna ograničenja, dok samo Danska ima privremenu obustavu ovog cjepiva.

„Dolazak povećanog broja cjepiva će akcelerirati proces cijepljenja putem masovnih punktova. U Zagrebu jučer 1587 i danas 1400 cijepljenih dokazuju da proces cijepljenja napreduje, ali i da se polako vraća povjerenje prema AstraZeneci”, istaknuo je ministar. Ustvrdio je da je od velike pomoći i platforma za cijepljenje građana te dodao da je preko nje omogućeno prioritetno naručivanje. Od danas je omogućeno i da sve pojedinačne liste preko te platforme budu plasirane u središnji registar.

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak je rekao da turistički djelatnici imaju prioritet, ali još nije određen datum njihova cijepljenja.

Osvrnuo se i na zaključak koji je EMA donijela o cjepivu AstraZeneca. Capak tvrdi da se iz njega ne može donijeti zaključak da su neke dobne skupine ugroženije od drugih. “Stoga ni mi nećemo donijeti ograničenja trenutno što se tiče dobi i spola vezano za cijepljenje AstraZenecom”, zaključio je Capak.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni