Beroš: Ne treba ulaziti u autobus ako je popunjen više od 40 %

Beroš: Ne treba ulaziti u autobus ako je popunjen više od 40 %

(Foto: Vlada RH)

S 28. studenoga popunjenost u autobusima i tramvajima neće smjeti biti veća od 40 % raspoloživih mjesta.

Iz ZET-a poručuju da se broj putnika u vozilu neće kontrolirati, već je to prepušteno na savjest građanima koje pozivaju na odgovornost.

Naime, dio novih mjera za suzbijanje epidemije koroanvirusa koje je predstavio predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, a koje stupaju na snagu od subote, 28. studenoga i trajat će najmanje do 21. prosinca odnose se i na javni gradski prijevoz.

Mjere koje se odnose na javni prijevoz podrazumijevaju:

– u prijevoznim sredstvima popunjenost najviše 40 posto raspoloživih mjesta

– jasno istaknut najveći dopušteni broj putnika koji smije biti u prijevoznom sredstvu

– vozači, ostali zaposlenici i putnici u javnom prometu obavezni su za vrijeme boravka u prijevoznom sredstvu koristiti medicinske maske ili maske za lice na ispravan način

– putniku koji nema medicinsku masku ili masku za lice pružatelj usluge javnog prijevoza NE SMIJE dopustiti ulazak u prijevozno sredstvo

– kontrolu će provoditi inspektori Ministarstva mora, prometa i infrastrukture, Ravnateljstva civilne zaštite i Državnog inspektorata te policijski službenici.

Direktorica ZET-a Ljuba Romčević Žgela je pojasnila da će na vozilima biti istaknute naljepnice s s raspoloživim kapacitetom pojedinog vozila. Poručila je da će se u udarnim terminima broj vozila povećavati. “Upućujem zamolbu korisnicima javnog gradskog prijevoza da se, pored postojećih mjera, pridržavaju i najavljenih novih mjera, posebice što se popunjenosti kapaciteta tiče”, kazala je.

Ministar zdravstva Vili Beroš je za N1 izjavio da je dio odgovornosti i na nama samima. “Ako vidimo da je neki autobus ili tramvaj popunjen više od 40 %, ne moramo ući”, kaže Beroš.

“U proljeće smo pokazali da možemo bez kazni biti među najuspješnijim zemljama. Nažalost, to se sada nije ponovilo”, izjavio je ministar i dodao kako je to velika šteta, jer se sad moralo posegnuti za oštrim mjerama i kažnjavanjem. (ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni