Beroš ne isključuje mogućnost nabavku cjepiva Sputnik V

Beroš ne isključuje mogućnost nabavku cjepiva Sputnik V

„To ne znači da odustajemo od zajedničke nabave cjepiva Europske komisije i Europske unije. Međutim, bude li i dalje teškoća u isporuci cjepiva možemo sagledati druge mogućnosti”, istaknuo je

Ministar zdravstva Vili Beroš danas je nakonferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite najavio kako Hrvatske ne isključuje mogućnost narudžbe ruskog cjepiva Sputnik V. Naglasio je kako je u slučaju da i dalje bude problema u isporuci dogovorenih cjepiva legitimno pravo i obveza Vlade da vodi računa o zdravlju građana da im osigura sve ono što u ovom trenutku nudi znanost i struka.

„To ne znači da odustajemo od zajedničke nabave cjepiva Europske komisije i Europske unije. Međutim, bude li i dalje teškoća u isporuci cjepiva možemo sagledati druge mogućnosti koje su komplementarne EU zakonima, ali i s domaćom legislativom. Koja određuje način i mogućnost uvoza bilo kojeg lijeka, pa i cjepiva”, istaknuo je Beroš. Dodao je kako je namjera osigurati sigurno, učinkovito i kvalitetno cjepivo, a dok nema dokaza da je cjepivo takvo ono se, kako je rekao, ne može i neće uvesti.

„Naš zakon je pružio mogućnost interventnog uvoza koji može dozvoliti HALMED na osnovi određene dokumentacije koja opisuje elemente cjepiva. Ruskom veleposlanstvu smo uputili dopis o dokumentaciji koja je potrebna da bi se evaluirala sigurnost, učinkovitost i kvaliteta cjepiva”, pojasnio je ministar Beroš.

Na upit novinara komentirao je i masovno okupljanje na sprovodu Milana Bandića te organizaciju sprovoda sukladno epidemiološkim mjerama. Kako je rekao, odgovorno je i jedino moguće da organizator pogreba u suradnji s Upravom Gradskih groblja organizira pogreb u okviru epidemioloških kriterija. Dodao je da ako su ljudi udaljeni nekoliko metara i odijeljeni trakom virus se neće širiti.

Novinare je zanimalo zašto su sajmovi zatvoreni, a na nekim je sprovodima više od 25 ljudi…

„Razmatrali smo i pitanje sajmova. Nije isto imati izložbu proizvoda OPG-a na Trgu bana Jelačića ili sajam na selu gdje se peku janjci i odojci u pet ujutro i gdje je dernek do ponoći”, karikirao je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak. Pojasnio je da se ne može generalizirati, jer su sajmovi infrastrukturno, organizacijski i po riziku za infekciju vrlo različiti.

„Mi smo oduvijek za postupno otvaranje. U nekom od slijedećih koraka ćemo dopustiti i sajmove pod određenim strogim epidemiološkim okvirom, kao i sve drugo. Ali ne možemo pustiti sve od jedanput jer imamo koronavirus, njegove nove varijante i manjak cjepiva”, zaključio je Capak.

Putem internetske stranice cijepise.zdravlje.hr jutros do 9 sati prijavilo se 36.013 građana za cijepljenje. Daleko je najviše prijava pristiglo iz Grada Zagreba (50, 8 %). U pozivnom centru za naručivanje za cijepljenje zabilježeno je 948 poziva.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni