Beroš najavio uvođenje platforme za evidenciju naručivanja na cijepljenje

Beroš najavio uvođenje platforme za evidenciju naručivanja na cijepljenje

(Foto: Vlada RH)

„U cijeloj Hrvatskoj građani se mogu cijepiti putem obiteljske medicine. Mislim da će zadnji krenuti Zagreb. U ponedjeljak će svim ordinacijama obiteljske medicine biti distribuirana cjepiva”, kazao je Kaić

Ministar zdravstva Vili Beroš danas se osvrnuo na cijepljenje preko reda te je komentirao cijepljenje stotinjak osoba koje su kampirale ispred KBC-a Zagreb. Naglasio je da vezano za moguće nepravilnosti u provedbi cijepljenja je angažirao sve dionike sustava radi sagledavanja činjeničnog stanja.

„U tom smislu zatražio sam očitovanje od svih zdravstvenih ustanova o procesu cijepljenja. Povjerenstvo za praćenje cijepljenja pri Ministarstvu zdravstva će analizirati izvještaj zdravstvenih ustanova i podatke s digitalne platforme te ćemo u slučaju odstupanja uputiti u određene zdravstvene ustanove zdravstvenu inspekciju”, izjavio je ministar na konferenciji Nacionalnog stožera civilne zaštite.

Ovisno o nalazu inspekcije, predmet će biti upućen na mišljenje stručnim komorama ili na relevantne ustanove.

Ministar je najavio da će krajem tjedna zaživjeti aplikacija, odnosno digitalna platforma za evidenciju i naručivanje građana na cijepljenje.

“Platforma će biti dostupna na domeni www.cijepise.zdravlje.hr i omogućiti građanima da se naruče i predbilježe za cijepljenje”, rekao je. Građani će se moći prijaviti za cijepljenje i obiteljskim liječnicima, putem e-Naručivanja, ali i sustava e-Građani.

„Uspostavit ćemo i određene telefonske linije”, najavio je Beroš.

Epidemiolog HZJZ-a Bernard Kaić je izrazio optimizam glede dolaska novih doza cjepiva triju proizvođača. Podsjetio je da od kraja prosinca je u Hrvatskoj distribuirano 150 tisuća doza, a do kraja veljače se očekuje 200 tisuća doza cjepiva te u ožujku oko 400 tisuća doza cjepiva. Očekuju se i dodatne isporuke, ali količini zasad nisu poznate.

„U cijeloj Hrvatskoj građani se mogu cijepiti putem obiteljske medicine. Mislim da će zadnji krenuti Zagreb. U ponedjeljak će svim ordinacijama obiteljske medicine biti distribuirana cjepiva”, kazao je Kaić.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti “Dr. Fran Mihaljević” Alemka Markotić je spomenula da je u subotu na Klinici zaprimljen bračni par iz Italije. Kod jednog od njih je potvrđen britanski soj virusa. Budući da je bračni par razvio teški oblik bolesti zadržan je na jedinici intenzivnog liječenja.

Stožer je izvijestio da je u protekla 24 sata u Hrvatskoj testirano 2134 osoba, a zabilježeno je 68 novih slučajeva zaraze koronavirusom. U protekla 24 sata umrla je 21 osoba.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni