Beroš najavio intenziviranje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva

Beroš najavio intenziviranje Nacionalnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva

(Foto: Vlada RH)

Rak debelog crijeva izlječiv je u devet od deset slučajeva ako se na vrijeme otkrije

Ministar zdravstva Vili Beroš je u povodu obilježavanja Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva najavio kako je cilj u narednik pet godina povećati odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva za najmanje 20 %.

»Rak debelog i završnog crijeva jedan je od vodećih javnozdravstvenih problema u Hrvatskoj. Činjenica je da se i dalje najveći broj oboljelih od ove opake bolesti dijagnosticira u uznapredovalom stadiju bolesti. Stoga pokrećemo Oportunistički program u ordinacijama obiteljske medicine na razini 50 % ciljane populacije kako bismo u narednih 5 godina povećali odaziv na Nacionalni program ranog otkrivanja raka debelog crijeva za najmanje 20 %«, kazao je Beroš.

 Obilježavanje Mjeseca svjesnosti o raku debelog crijeva počelo je u subotu, 4. ožujka javnozdravstvenom akcijom na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Tom prigodom brojni su uzvanici istaknuli kako postoji puno mogućnosti da spriječimo obolijevanje od raka zahvaljujući ranom otkrivanju, ali i radom na prevenciji i smanjenju nezdravih životnih navika poput pušenja, loše prehrane, neaktivnosti i konzumiranja alkohola.

U Zagrebu najveći odaziv, ali i to je nedovoljno

Ivana Brkić Biloš, dr. med., voditeljica Službe za epidemiologiju i prevenciju kroničnih nezaraznih bolesti HZJZ-a kazala je kako je odaziv na Nacionalni program dosad bio svega 25 posto. Među osobama koje su napravile kućni test na krv u stolici, pozitivan nalaz je imalo njih 3,3 posto te su upućeni na kolonoskopiju.

 Prof. dr. sc. Branko Kolarić, dr. med., ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo “Dr. Andrija Štampar” također je istaknuo kako Grad Zagreb ima jedan od najvećih odaziva, gotovo 35 %, no i dalje nisu zadovoljni i cijelo vrijeme rade na tome kako da povećaju isti.

Državna tajnica u Ministarstvu zdravstva prim. dr. sc. Marija Bubaš, dr. med., napomenula je kako je pacijent na prvom mjestu i cijeli sustav zdravstva je tu da pomogne i pruži podršku. Rak debelog crijeva izlječiv je u devet od deset slučajeva ako se na vrijeme otkrije pa iz Ministarstva zdravstva pozivaju građane da ne zanemaruju pozive i da se redovno odazivaju na preventivne preglede.

Capak: Radi se na jednostavnosti i pristupačnosti preventivnih programa

Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, izv. prof. dr. sc. Krunoslav Capak, dr. med. istaknuo je važnost Nacionalnog preventivnog programa ranog otkrivanja raka debelog crijeva, ali i drugih. Poput Nacionalnog preventivnog programa za otkrivanje raka dojke i raka vrata maternice, ali i novih programa za rano otkivanje melanoma i raka prostate. Dodao je da se radi na poboljšanjima, da programi budu jednostavniji i građanima pristupačniji, kako bi i odziv bio veći, čemu pomažu i javnozdravstvene akcije.

Predsjednik Povjerenstva Ministarstva zdravstva za ovaj skrining, prof. dr. sc. Neven Ljubičić upozorio je na visoku smrtnost od raka debelog crijeva u Hrvatskoj upozorivši da od ove vrste raka svaki dan oboli devet osoba, što je više, nego alarmantno.

Javnozdravstvena akcija održala se pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva, a organizirali su ju Hrvatski zavod za javno zdravstvo, u suradnji s Hrvatskim gastroenterološkim društvom – Sekcijom za preventivnu aktivnost, Nastavnim zavodom za javno zdravstvo „Dr. Andrija Štampar“ te Gradskim uredom za socijalnu zaštitu, zdravstvo, branitelje i osobe s invaliditetom.

Saznajte više o samom programu na sljedećim poveznicama:

https://stampar.hr/hr/novosti/mjesec-svjesnosti-o-raku-debelog-crijeva

https://www.hzjz.hr/aktualnosti/ozujak-mjesec-svjesnosti-o-raku-debelog-crijeva-2/

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni