Bernardića izveli zaštitari, traže se informacije o stanju u CIOS-u

Bernardića izveli zaštitari, traže se informacije o stanju u CIOS-u

Na raspravu se nakon toga javio zastupnik Zvane Brumnić (SDP), koji je upitao koliko vremena ima pravo biti za govornicom. Kosor mu je rekao da ima pravo na 10 minuta. Tada je uslijedila njegova 10-minutna šutnja. U jednom trenutku Kosor je rekao kako opstruira rad Skupštine te je izašao van, a  vođenje sjednice je prepustio potpredsjednici Skupštine Jeleni Pavičić Vukičević.

Vrlo burno započela  je u utorak 12. sjednica  zagrebačke Gradske skupštine, koja je nastavljena nakon petodnevne pauze. Prije početka sjednice potpredsjednik Gradske skupštine Davor Bernardić (SDP) je zahtijevao da zastupnici raspravljaju o jučerašnjem požaru koji je izbio u pogonu tvrtke C.I.O.S. na zagrebačkom Jankomiru. S obzirom da sjednica nije službeno niti započela, predsjednik Skupštine Darinko Kosor (HSLS) ga je dva puta opomenuo i nakon toga isključio potpredsjednika Skupštine Davora Bernardića, kojega su s uvodnog dijela sjednice ispratili zaštitari.

Uslijedila je rasprava o podnesenom Izvješću o načinu zbrinjavanja i oporabe otpada, kojeg je podnio pročelnik Gradskog ureda za energetiku, zaštitu okoliša i održivi razvoj Marijan Maras. On se dotaknuo novog pravilnika o zbrinjavanju otpada, ali i nužnosti raspisivanja javnog natječaja za centar za gospodarenje otpadom  za razdoblje od četiri godine. Kao pozitivni primjer istaknuo je pilot projekt razvrstavanja otpada, koji se provodi u nekim gradskim četvrtima.

„Stalno se pozivamo da je Zagreb europska metropola, a imamo jedan od gorućih problema, a to je problem s gospodarenjem otpadom. Na jednom od sastanaka u Skupštini gradonačelnik Bandić nas je pitao : Gospodo zar vi ne znate da se i onaj drugi otpad odnosi na Jakuševac? To nije dobro za Zagreb“, rekao je potpredsjednik Skupštine Andrija Mikulić (HDZ) te nadodao kako se Čistoća mora pozabaviti pitanjima odvojenog prikupljanja papira i plastike te učestalih krađa papira iz postojećih spremnika.

Šutnja i protest SDP-a

Zvane Brumnić
Zvane Brumnić

Za raspravu se nakon toga javio gradski zastupnik Zvane Brumnić (SDP), koji je upitao koliko vremena ima pravo biti za govornicom. Kosor mu je rekao da ima pravo na 10 minuta. Tada je uslijedila njegova 10-minutna šutnja. U jednom trenutku Kosor je rekao kako opstruira rad Skupštine te je izašao van, a  vođenje sjednice je prepustio potpredsjednici Skupštine Jeleni Pavičić Vukičević.

Nakon 10-minutne šutnje Brumnića, zastupnici su se počeli javljati za repliku, a potpredsjednica Pavičić Vukičević ih je zamolila da se suzdrže od javljanja za replike s obzirom da Brumnić ništa nije rekao. „Može se puno toga govoriti, a ipak ništa ne reći. Pokušao bih odgonetnuti poruku ove SDP-ove šutnje. SDP je zanijemio od silnih problema koje imamo s gospodarenjem otpadom u Zagrebu, tako da nema što reći“, zaključio je Zoran Piličić (HDZ). Osvrnuo se i na jučerašnji požar u skladištu C.I.O.S-a, za koji je ustvrdio kako je ugrozio zdravlje stanovnika zapadnog dijela grada.

Ipak progovorio

„Nije istina da SDP nema što za reći. Jedini razlog šutnje je u tome što smo pokušali dobiti informacije o tome što se dogodilo na Jankomiru, a nismo ih dobili. Provozao sam se tim dijelom grada i moram priznati kako sam zabrinut“, prekinuo je šutnju Brumnić te zatražio odgovor od predsjednika Skupštine Kosora zašto je izbacio Bernardića te ga upitao je li ta odluka u skladu s Poslovnikom Skupštine.

„Ja sam cijelu noć bio tamo. Razumijem vašu zabrinutost. Situacija je pod kontrolom. Ako želite uznemiravati javnost, onda možete. Nije mi svrha s vama polemizirati. Nikome se tamo nije ništa dogodilo. Moram se zahvaliti svim institucijama i vatrogascima koji su 14 sati na nogama“, rekao je zagrebački gradonačelnik Milan Bandić te dodao kako će tijekom dana zastupnici dobiti službenu informaciju o stanju na Jankomiru.

„Zmajlović je odgovoran za ono što se jučer dogodilo na Jankomiru“

Zastupnicu Martinu Jović (SDP) je zanimalo zašto se nije održala sjednica Odbora za zaštitu okoliša, a Mikulić je rekao kako će se sjednica održati u roku od 15 dana te da do sada nije održana jer se već tri mjeseca čeka odgovor na 10-ak pitanja koje je Odbor uputio nadležnim tijelima.

Rasprava je nastavljena u burnom tonu. „Treba rasvijetliti zašto se desilo to što se desilo. Treba vidjeti tko je imao većinu posljednjih 13 godina, a nije donio plan gospodarenjem otpadom. Prije nekoliko mjeseci ministar zaštite okoliša i prirode Zmajlović je donio odluku da se glomazni otpad ne smije odlagati na odlagalištima, već da su za njegovo zbrinjavanje odgovorni privatnici. Zmajlović je odgovoran za ono što se jučer dogodilo na Jankomiru. U ovom mandatu će se donijeti odluke o centru za gospodarenje otpadom, a za vaša tri mandata se nisu donijele takve odluke, a posljedica toga se vidjela jučer“, kritizirao je SDP Kosor.

Tin Pažur (SDP) je podsjetio Kosora kako je u jednom periodu prošlog saziva i on bio dogradonačelnik, a Brumnić se osvrnuo na to kako u dosadašnjih godinu dana mandata ove gradske vlasti nije donesen plan gospodarenja otpadom.

Većinom glasova gradskih zastupnika, Izvješće je prihvaćeno.

Valentina Vukoje

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni