Bernardić: Zagreb je podijeljen na one koji mogu sve i one koji ne mogu ništa

Bernardić: Zagreb je podijeljen na one koji mogu sve i one koji ne mogu ništa

U izmjenama GUP-a Sesvete, o kojima će se raspravljati na sutrašnjoj Gradskoj skupštini, posebno zabrinjava to što je preko pola milijuna četvornih metara zelenih površina prenamijenjeno u građevinsko zemljište, smatra predsjednik zagrebačkog SDP-a

Zagrebački SDP u utorak je održao konferenciju za medije ususret sjednici Gradske skupštine na kojoj je jedna od najvažnijih tema bila izmjena GUP-a Sesveta.

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić istaknuo je da se GUP mijenja bez konkretnog razloga i bez legalizacija koje su zatražili građani te da na dnevni red dolaze izmjene koje su kompletno promijenile GUP Sesveta. Najviše se ističu izmjene zelenih površina i parkova u nove stambene kvadrate bez plana za koga i tko će u njima živjeti.

„Tu je riječ o preko pola milijuna novih kvadrata što predstavlja oko 6 tisuća potencijalnih novih stanova i to u vrijeme kada Zagreb broji oko 50 tisuća praznih i neprodanih stanova“ naglasio je Bernardić te dodao kako je upitno može li postojeća komunalna infrastruktura podnijeti taj novi val izgradnje jer je sve pripremano bez podloge i analize.

„Zagreb je već jednom prošao kroz pucanje nekretninskog balona, sada se namjerno ponavlja ista greška, a pametni uče na vlastitim greškama… Očito je da je Zagreb, nažalost , podijeljen na one koji mogu sve i one koji ne mogu ništa. Dok svi u društvu nemaju jednaku šansu, ne možemo kao društvo i grad ići naprijed“, zaključio je priču o GUP-u Sesveta.

U nastavku je naveo, kako kaže, još jedan primjer nejednakosti gdje pravila i kriteriji nisu ujednačeni. Riječ je o prodaji 21 prostora u vlasništvu Grada Zagreba. Bernardić je predložio da Grad ponudi na prodaju prostore svima koji dugo koriste prostor. „Naš prijedlog je konkretan i jasan, neka se svim dugogodišnjim korisnicima gradskih prostora omogući otkup. Novac od prodaje tih prostora treba uložiti u ono što mu nasušno nedostaje, u Fond za stipendije i zapošljavanje mladih, kako bi spriječili iseljavanje mladih ljudi. Moramo u ovom gradu stvoriti perspektivu te spriječiti iseljavanje mladih i perspektivnih građana“, naveo je Bernardić.

Kao primjer za nenamjensko trošenje sredstava potpredsjednik Skupštine naveo je i Zagrebački holding:„Problem otpada nije se pomaknuo s mrtve točke u posljednjih godinu dana od kada smo izglasali Plan gospodarenja otpadom. Zagreb nije dobio niti jedan kontejner, problemi reciklažnih dvorišta su i dalje neriješeni, glomazna odlagališta niču svakodnevno, a nema govora o manjim kantama za otpad i manjem broju odvoza, dakle, građani će opet izvući deblji kraj.“

Na pitanje o povećanju kreditnog rejtinga Holdinga odgovorio je gradski zastupnik Dominik Etlinger koji je istaknuo “kako je samostalni kreditni rejting Holdinga zapravo visoko-špekulativan “b-“, a zbog povećanih donacija iz gradskog proračuna koje iznose preko 45% ukupnih prihoda, S&P je povećao rejting u kojem se Zagreb i Holding gleda kao cjelinu”.

Gradski zastupnik je naglasio i kako se u izvješću kritički argumentira poslovanje gradske megatvrtke u smislu slabih operativnih performansi pogotovo u sustavu vodovoda gdje je procjena da 50% vode „iscuri“ iz sustava, naglašena niska profitabilnost, povijest neefikasnih odluka, visoka zaduženost, te nedostatak dugoročne strategije upravljanja dugom i financijama. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni