Bernardić za hitno smanjenje dječjih grupa u vrtićima

Bernardić za hitno smanjenje dječjih grupa u vrtićima

Lovrić: Veličina grupa sukladna je pedagoškom standardu

»Kada iduće godine preuzmemo vođenje Grada osigurat ćemo iz proračuna da svako dijete uči jedan strani jezik i ima jednu sportsku aktivnost, jer je to potrebno za razvoj svakog našeg kikića, bez obzira na financijske mogućnosti roditelja«, obećao je Bernardić

Predsjednik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić u srijedu je na konferenciji za novinare izvijestio o inicijativi njegove stranke da se u dnevni red Gradske skupštine uvrsti točka Rasprava o stanju u zagrebačkim vrtićima kako bi se detektirali problemi, iznijeli argumenti i iznašla rješenja.

Bernardić je istaknuo kakao SDP podržava sve zahtjeve odgojiteljica, odgojitelja i ostalih djelatnika gradskih vrtića jer su realni i provedivi i treba ih ostvariti.

»Hitno treba smanjiti broj djece po grupama i osigurati adekvatne i dostojne uvjete, kao i adekvatan honorar za rad. Zalažemo se za poštivanje pedagoškog standarda, izgradnju novih vrtića, kako velikih objekata, tako i manjih mobilnih vrtića. Nasuprot pustim obećanjima, to je ono što ćemo ostvariti kad preuzmemo vođenje grada. Zaključkom tražimo da se već do iduće sjednice Gradske skupštine predloži prijeko potreban plan mreže dječjih vrtića«, poručio je čelnik zagrebačkog SDP-a.

On je također je istaknuo važnost ranog odgoja i adekvatnih uvjeta za optimalan razvoj djece. »Kada iduće godine preuzmemo vođenje Grada osigurat ćemo iz proračuna da svako dijete uči jedan strani jezik i ima jednu sportsku aktivnost, jer je to potrebno za razvoj svakog našeg kikića, bez obzira na financijske mogućnosti roditelja«, najavio je. Citatom pjesme Prljavog kazališta »Danas učim sina hodati, prvi korak je najvažniji« zaključio važnost inicijative koju SDP želi pokrenuti u Gradskoj skupštini.

Druga »pressica«, drugo mišljenje

Nedugo nakon SDP-ove pressice uslijedila je nova u Gradskoj upravi koju su održali zagrebački gradonačelnik Milan Bandić i pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i sport Ivica Lovrić. Iz njihove perspektive stanje u vrtićima Grada Zagreba je posve drukčije nego što ga vidi Bernadić i SDP-ovci.

»Svako dijete u Zagrebu ima svoje mjesto u vrtiću, a veličina grupa sukladna je pedagoškom standardu«, poruka je s njihove konferencije.

Pročelnik Lovrić je, predstavljajući stanje u zagrebačkim vrtićima, naveo podatke kako gradske dječje vrtiće pohađa 34.620 djece o kojima brine čak 5.500 djelatnika – stručnog osoblja: odgajatelja, pedagoga, logopeda, defektologa, psihologa i zdravstvenih voditelja.

»Standard je to kojemu teže svi hrvatski gradovi, a posebnost zagrebačkog sustava očituje se i u socijalnoj participaciji roditelja u plaćanju vrtića, pa tako čak 58 % roditelja plaća do 150 kuna mjesečno. Pri tome valja naglasiti da ekonomska cijena vrtića iznosi 1.950 kuna«, napomenuo je Lovrić.

Najavio je i da je u planu u narednih četiri godine otvaranje dodatnih 64 odgojnih skupina te objasnio da Grad financira i vjerske te privatne dječje vrtiće, a posebnu pažnju pridaje inkluziji djece s posebnim potrebama (djeca s teškoćama u razvoju te darovita djeca), s kojima, uz odgajatelje, radi i 600 dodatnih stručnih osoba.

»Zagreb i Zadar jedini su gradovi u Hrvatskoj koji bilježe demografski rast«, rekao je gradonačelnik Bandić zaključivši kako je, pored nezaposlenosti, upravo depopulacija glavni hrvatski problem. »U Zagrebu radimo na tome sustavno već 16 godina i to je bila moja vizija«, rekao je Bandić podsjetivši na sve beneficije koje Grad daje obiteljima s djecom – od pomoći za novorođenčad, subvencija u cijeni vrtića, besplatnih udžbenika i sudjelovanja u cijeni gradskog prijevoza za đake… Slijedom toga, gradonačelnik je naglasio da je Zagreb spreman, bez i jedne lipe, ponuditi prenošenje svojih iskustava, odnosno kako je rekao know how i drugim hrvatskim gradovima kako bi i oni dosegli zagrebački pedagoški standard. (zg-magazin)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni