Bernardić: Sramotno je da Zagreb već 10 godina nema žičaru

Bernardić: Sramotno je da Zagreb već 10 godina nema žičaru

Na sjednici Odbora za kontrolu održanoj u petak u Gradskoj skupštini predsjednik Odbora Davor Bernardić (SDP) osvrnuo se na Prijedlog odluke o stavljanju izvan snage odluke o izradi Urbanističkog plana uređenja Gračani-Dolje.

»Sramotno je da Zagreb već 10 godina nema žičaru. Sljeme je dragulj Grada Zagreba i od njega ćemo napraviti hit destinaciju za Zagrepčanke, Zagrepčane i naše goste. Zagrepčani su prije 53 godine sagradili žičaru, još dok je Kennedy bio predsjednik SAD-a. Očekujemo da se kamen temeljac postavi pred lokalne izbore«, istaknuo je.

Podsjetimo, žičara”Sljeme” bila je žičara na zagrebačkoj Medvednici. Puštena je u promet 27. srpnja 1963. godine, a za promet je zatvorena sredinom 2007. godine (službeno je zatvorena 1. srpnja), nakon kvara na elektromotoru (5. lipnja) za koji je procijenjeno da je neisplativ za saniranje. Bila je u funkciji prijevoza izletnika i rekreativaca na vrh Medvednice. Žičara je imala prometnu dužinu od 4017 m, a visinska razlika perona donje i gornje stanice bila je 670 m. Žičara je imala 90 kabina za četiri osobe. Brzina vožnje bila je 3 m/s, a vožnja je trajala 23 minute.

Davor Bernardić komentirao je i izmjene generalnog urbanističkog plana: »Zagrebački GUP je dokument koji se ne realizira. Gradonačelnik nije ostvario brojne projekte iz GUP-a poput žičare, lakošinske željeznice, kongresnog centra, aqua parka, termi, sjeverne obilaznice, Centra za gospodarenje otpadom, kampusa, Šaregradske, Zagrepčanke, Gredelja i mnogih drugih. Ovakav služi samo za prenamjenu zelenih površina u građevinske, a ne potiče razvoj. GUP je za svaki grad poluga za razvoj, a za Grad Zagreb mrtvo slovo na papiru«, ustvrdio je predsjednik Odbora.

Zakup poslovnog prostora u svrhu preseljenja Baletne škole Bernardić je ocijenio neracionalnim jer uz tolike prostore u vlasništvu grada, plaćamo tuđe, i to 100.000 kuna mjesečno. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni