Bernardić: Raspravu o Holdingu prečesto započinjemo s čestitkama novoj upravi

Bernardić: Raspravu o Holdingu prečesto započinjemo s čestitkama novoj upravi

Jedina gora stvar od nezaposlenosti je zaposlenost na nepotrebnim poslovima“, izjavio je Ferdelji naglasivši kako nisu sve podružnice Zagrebačkog holdinga bile uspješne u restrukturiranju

Na današnjoj sjednici Gradske skupštine prihvaćeno je godišnje izvješće Uprave o poslovanju Zagrebačkog holdinga za 2014. godinu, tijekom koje je započelo financijsko restrukturiranje nakon što je kompanija gotovo završila u stečaju.

„Društvo je 2014. godinu završilo s dobiti nakon oporezivanja od 17 milijuna kuna, u odnosu na 2013. godinu kada je ostvarena dobit od 2 milijuna kuna, dok je Grupa Zagrebački holding ostvarila dobit od 38 milijuna kuna u odnosu na 48 milijuna iz prethodne godine“, kazala je predsjednica uprave Ana Stojić Deban.

Podsjetila je kako je smanjena kratkoročna zaduženost te broj zaposlenih za 13 posto, a posebno je naglasila poboljšanje ocjene kreditnog rejtinga. Predsjednica uprave je navela kako su prošle godine prodana nedospjela potraživanja od Grada za stanove i poslovne prostore u naselju Novi Jelkovec, a prikupljena sredstva od 648 milijuna kuna utrošila su se na zatvaranje ostatka obveza po kratkoročnim kreditima u iznosu od 340 milijuna kuna.

SDP-ov zastupnik Davor Bernardić naglasio je kako raspravu o financijskom godišnjem izvješću prečesto započinju s čestitkama novoj upravi, a tako je i ovaj put, napomenuvši kako je trenutno svaki građanin Zagreba putem Holdinga zadužen gotovo 2 000 eura jer  ukupno dugovanje iznosi 10 milijardi kuna.

„Kratkoročni krediti prenamijenjeni su u dugoročne, a pad prihoda navodno je zabilježen zbog tople zime jer je postojala manja potreba za grijanjem, što sigurno ne smije biti razlog lošeg poslovanja. Pozitivno je što su smanjene donacije iz gradskog proračuna, no nije dobro što se smanjuje broj zaposlenih jer to znači da nema investicija ni rasta“, naveo je Bernardić.

S tim se nije složio nezavisni zastupnik Vladimir Ferdelji napominjući kako je kvaliteta usluga ostala ista kao i u 2013. godini, a s manjim brojem zaposlenih.

„Jedina gora stvar od nezaposlenosti je zaposlenost na nepotrebnim poslovima“, izjavio je Ferdelji naglasivši kako nisu sve podružnice bile uspješne u restrukturiranju, a primjer dobrog poslovanja je ZET koji je završio godinu s 573 radnika manje.

Cilj u 2014. godini bilo je makro restrukturiranje koje bi obuhvatilo izdvajanje podružnica, te promjena na mikro razini, odnosno postizanje povećanja prihoda i kvalitetnije usluge, no da bi se sveobuhvatne promjene dogodile prvo je nužno restrukturirati obveznice, smatra Ferdelji.

Poboljšan kreditni rejting, kojeg je ocijenila agencija Standard & Poor’s, za SDP-ovog zastupnika Dominika Etlingera visoko je špekulativan.

„U izvješću međunarodne agencije stoji kako je operativno poslovanje loše, kako 50 posto vode iscuri iz vodovoda, a operativna dobit je manja za 28 posto. Holding je potpuno ovisan o Gradu Zagrebu jer 45 posto prihoda dolazi iz proračuna, a ima monopol u poslovanju“, kazao je Etlinger pritom naglasivši kako 2017. godine na naplatu dolazi 3 milijardi kuna obveznica.

S druge je strane, Ante Dodig s Liste grupe birača Milana Bandića izjavio kako je prije dvije godine Holding bio pred stečajem, a u samo jednoj godini to se promijenilo, što je dobar pokazatelj poslovanja.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni