Bernardić: Potrebno je željeznicom povezati zračnu luku i centar grada

Bernardić: Potrebno je željeznicom povezati zračnu luku i centar grada

„Prije nešto više od godinu dana predložili smo Vladi spuštanje željezničke pruge pod zemlju, no oni su taj prijedlog odbili“, izjavila je zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin

Gradska skupština prihvatila je u utorak prijedlog odluke o izradi izmjena i dopuna Prostornog plana Grada Zagreba koji bi trebao ostvariti prostorno-planske preduvjete za izgradnju novih cestovnih i željezničkih koridora te objekata. Podsjetimo, Prostorni plan, između ostalog, uključuje izgradnju nove južne obilaznice kao dijela integralnog infrastrukturnog koridora koji objedinjuje autocestu, željezničku prugu i dalekovode, izgradnju nove pruge visoke učinkovitosti na dionici Hrvatski Leskovac – Karlovac te produljenje roka odlaganja otpada na odlagalištu Prudinec do 2018. godine.

„U prostornom planu ne vidim segmente po kojima bi Zagreb bio europska metropola, primjerice povezanost zračne luke i centra grada. Potreban nam je željeznički koridor prema aerodromu, a taj bi projekt zaposlio arhitekte, građevinare, ekologe, umjetnike… Isto tako, ne vidim potrebu za stvaranjem južne obilaznice jer i ovu aktualnu, koju već imamo, treba modernizirati“, rekao je Davor Bernardić (SDP).

Zamjenica gradonačelnika Vesna Kusin naglasila je kako su prije nešto više od godina dana inicirali prijedlog za spuštanjem željezničke pruge pod zemlju no Vlada je to odbila. „Ne može Grad Zagreb sam donositi takve odluke, potrebna je suglasnost Vlade, no oni to odbijaju jer znaju da će tko god provede takav plan biti upisan zlatnim slovima u povijest Zagreba“, izjavila je zamjenica.

Andrija Mikulić iz HDZ-a upozorio je kako je prostorni plan „u zadnjih desetak godina promijenjen čak 8 puta“, te se pita kakva je to poruka investitorima kada se tijekom postupka mijenjaju pravila.

Zagreb umjesto Vlade plaća obaveze

Na današnjoj je sjednici prihvaćen i Prijedlog zaključka o podmirenju dugovanja Kliničke bolnice “Sveti Duh“ za isplatu obračuna naknade u vrijeme godišnjih odmora od rujna 2012. godine do listopada 2014., nastalog zbog različitih naloga Ministarstva zdravlja o plaćanju radnika tijekom odmora.

„Je li normalno da u Vladi imamo dva ministra koji se bave istim poslom, a imaju tako različita mišljenja“, apelirao je Mikulić na prethodnog i sadašnjeg ministra zdravlja. Dodao je kako je jedni krivac za ovakvu situaciju Vlada, zbog čega sada Grad Zagreb trpi posljedice.

„Ministarstvo koristi Zagreb da umjesto njih plaća obaveze pa bi `Sveti Duh´ trebao tužiti državu, a siguran sam da bi tu tužbu i dobili“, kratko je objasnio Vladimir Ferdelji.

Poznato je da “Sveti Duh“ nema dovoljno sredstava ni za pokriće redovne mjesečne plaće, te nisu u mogućnosti iz vlastitih izvora isplatiti naknade za vrijeme godišnjih odmora radnika.

Gradska skupština izmijenila je i odluku o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca kojom su propisane tri nove lokacije za pse, od Kušlanove do Heinzlove uz Branimirovu ulicu, između SR Njemačke i Ukrajinske ulice te istočno od Bijeničke ceste, a zapadno od ulice Veliki dol.

U Zagrebu danas ima 70 površina gdje psi mogu šetati bez povoca i nekoliko uređenih parkova, a tamo gdje ne smiju, postavljaju se odgovarajuće oznake, rekao je pročelnik Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk koji je najavio i skoro donošenje novog pravilnika.

„Kada bi komunalni redari radili svoj posao popunile bi se neke rupe u proračunu jer se u svakom kvartu krše propisi oko vođenja pasa”, kazala je Margareta Mađerić (HDZ).

Sljedeća sjednica najavljena je već za 7. svibnja kada će se raspravljati o Generalnom urbanističkom planu Zagreba.

I. Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni