Bernardić: Po pitanju odvojenog prikupljanja otpada u Zagrebu nije napravljeno ništa

Bernardić: Po pitanju odvojenog prikupljanja otpada u Zagrebu nije napravljeno ništa

»Po pitanju izgradnje centra za gospodarenje otpadom koji bi trebao riješiti probleme otpada Zagreba se u prošloj godini, a ni u ovoj godini još nije počelo raditi ništa. Godinu i pol dana od Plana, bez milimetra pomaka«, kaže Bernardić

Uoči sjednice Gradske skupštine koja će se održati u četvrtak, predsjednik zagrebačkog SDP-a i potpredsjednik zagrebačke Gradske skupštine Davor Bernardić istaknuo je u ponedjeljak da je Zagreb po sustavu odvojenog prikupljanja otpada na zadnjem mjestu među europskim metropolama jer prikuplja tek jedan posto od ukupnog otpada, dok primjerice Ljubljana prikuplja oko 55 posto. Najvažnija točka dnevnog reda bit će izvješće o odvojenom prikupljanju otpada, odnosno izvješće o sustavu raspolaganja otpadom u gradu Zagrebu.

Bernardiće je naveo kako u Hrvatskoj postoje uspješni primjeri odvojenog prikupljanja otpada, spomenuvši pritom Krk. »Može se, samo ljude treba stimulirati, motivirati i ono što je najvažnije sustav odvojenog prikupljanja otpada treba biti olakšan, a nikako otežan«, istaknuo je Bernardić.

Ocijenio je da kad je u pitanju sustav odvojenog prikupljanja otpada u Zagrebu nije napravljeno ništa te građani, a osim nemotiviranosti građana tu je i problem neusklađenosti sa Zakonom koja traje već 10 mjeseci. !Počela je naplata prema volumenu, u kantama koje su prevelike pa Zagrepčani sada plaćaju odvoz otpada i odvoz zraka iz praznih kanti«, dodao je čelnik gradskog SDP-a.

Prema njegovim riječima, društvo koje ne brine o okolišu je društvo koje ne brine o ljudima i nema budućnost i perspektivu, pa je nemoguće očekivati bilo kakav bolji razvoj Zagreba.

Poručio je kako bi sustav trebao motivirati i poticati sve građane da odvajaju otpad i odvojeno sakupljaju papir, plastiku, metal…te da zagrebački SDP od Gradske uprave očekuje prijedlog na koji način to napraviti i na koji način stimulirati ljude da odvojeno prikupljaju otpad, odnosno da samo dio otpada ubacuju u kante za komunalni otpad.

Dodao je i kako je prošlo godinu i pol dana od donošenja Plana za gospodarenje otpadom, te da je prošle godine tvrtka za realizaciju tog Plana, odnosno centra za gospodarenje otpadom uprihodila tek 201 kunu.

»Po pitanju izgradnje centra za gospodarenje otpadom koji bi trebao riješiti probleme otpada Zagreba se u prošloj godini, a ni u ovoj godini još nije počelo raditi ništa. Godinu i pol dana od Plana, bez milimetra pomaka«, kaže Bernardić.

Ista je stvar, napominje, i sa izmjenama i dopunama Generalnog urbanističkog plana (GUP) koje građani čekaju dvije i pol godine. »Sramota je da građani donošenje izmjena i dopuna GUP-a očekuju dvije i pol godine, da ne mogu riješiti svoje egzistencijalne probleme, a da poduzetnici ne mogu planirati razvoj. Tako se ozbiljno ne vodi grad, odnosno tako se na ozbiljan način ne planira u jednom velikom gradu, u jednoj europskoj metropoli«, ocijenio je Bernardić. (Hina/ZG-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni