Bernardić: Manji porezi u turizmu znače veće plaće i investicije

Bernardić: Manji porezi u turizmu znače veće plaće i investicije

Naglasio je da turistička sezona u Hrvatskoj započela izuzetno loše. Ugostitelji se u ovom trenutku bore s prevelikim poreznim opterećenjem i nedostatkom radne snage te ne mogu normalno poslovati, ne samo zbog smanjenja radne snage, nego i broja gostiju

SDP je u utorak na konferenciji za novinare u središnjici stranke najavio da će u saborsku proceduru uputiti svoj prijedlog o izmjenama i dopunama Zakona o porezu na dodanu vrijednost. Kako je rečeno, time se želi smanjiti porezno opterećenje na sektor turizma i ugostiteljstva te povećati njegovu konkurentnost.

Prijedlog SDP-a je da se stopa PDV-a na usluge smještaja u turizmu s postojećih 13 na 5 posto te da se stopa PDV-a na usluge u ugostiteljstvu snizi s 25 posto na međustopu od 13 posto.

„Manji PDV će turizmu značiti veće plaće i veće investicije“, rekao je predsjednik SDP-a Davor Bernardić.

Naglasio je da turistička sezona u Hrvatskoj započela izuzetno loše. Ugostitelji se u ovom trenutku bore s prevelikim poreznim opterećenjem i nedostatkom radne snage te ne mogu normalno poslovati, ne samo zbog smanjenja radne snage, nego i broja gostiju.

„Turistički sektor se u Hrvatskoj usporava, a ova sezona donosi neizvjesnost kad je u pitanju konačan rezultat. S druge strane, imamo razvoj konkurentskog mediteranskog tržišta, konkurencija nikad nije bila jača”, istaknuo je Bernardić. Osim poreza velikih hrvatski ugostitelji se bore i s velikom konkurencijom. Spomenuo je niže poreze u nekim konkurentskim zemljama. Tako na hotelski smještaj stopa PDV-a u Francuskoj, Španjolskoj i Italiji iznosi 10 posto, a u Portugalu 6 posto.

Bernardić je rekao kako su se pojavile i priče o novom Zakonu o neprocijenjenom turističkom zemljištu što će dovesti do novog opterećenja za ranjivi turistički sektor, a to će se odraziti na njegovo poslovanje, konkurentnost, rast i razvoj.

„Umjesto da olakšicama i poreznim rasterećenjima stimulira razvoj turizma kao najpropulzivnije grane, Vlada ga uništava i guši. Vladina politika po pitanju poreznog rasterećenja je potpuno promašena. Umjesto da su 2 milijarde poreznog rasterećenja usmjerili na rast plaća, usmjerili su samo na rast plaća 15 najbogatijih i smanjili PDV na meso, povrće. No hrana nije pojeftinila, profitirali su samo vlasnici trgovačkih centara“, izjavio je Bernardić. Dodao je kako SDP nudi koncept da se dio poreznog rasterećenja usmjeri u plaće i povećanje plaća u turističkom sektoru.

Pozvao je predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića da SDP-ov prijedlog uvrsti već idući tjedan na dnevni red.

„HUP-ova analiza, kao i druge analize, pokazala je da nam je konkurentnost na najnižoj razini, a imamo najveći udio prihoda države u BDP-u u cijelom EU prostoru – 46 posto. Prostora za sniženje poreznog opterećenja ima“ istaknuo je Branko Grčić, saborski zastupnik i predsjednik Središnjeg savjeta SDP-a. Dodao je da SDP nudi konkretne mjere koje postižu ključne ciljeve, a to je povećanje plaća i ostanak ljudi u Hrvatskoj.

O stanju u turizmu na otocima je govorila gradonačelnica Supetra Ivana Marković.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni