Bernardić: Jedan od oblika diskriminacije u Hrvatskoj je i nemogućnost pobačaja

Bernardić: Jedan od oblika diskriminacije u Hrvatskoj je i nemogućnost pobačaja

„To za nas nije svjetonazorsko pitanje, kao što je za HDZ ili znanstveno pitanje kao za Živi zid, za nas je to civilizacijski doseg. Hrvatska mora postati moderna, slobodna, zapadna progresivna zemlja u kojoj neće biti moguće diskriminirati nikoga niti po jednoj osnovi“, poručio je Bernardić

Socijaldemokratski forum žena SDP-a Hrvatske u subotu je u središnjici stranke održao konstituirajuću sjednicu Glavnog odbora.

Za predsjednicu Glavnog odbora Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske izabrana je Gordana Saršon, a za potpredsjednice Ana Lovrić i Ljiljana Đurica, dok je za predsjednicu Nadzornog odbora izabrana Dijana Breko.

Na sjednici se raspravljalo o nekoliko tema, a jedna od njih je izrada Prijedloga zakona o pobačaju.

„Stav SDP-a je da pobačaj mora biti dostupan, legalan, besplatan i da o njemu mora biti dostupna informacija“, rekla je novinarima nakon sjednice predsjednica Socijaldemokratskog foruma žena SDP-a Hrvatske Maja Sporiš.

Forumu žena SDP-a na izboru vodstva Glavnog i Nadzornog odbora čestitao je predsjednik stranke Davor Bernardić. Naglasio je da SDP i Forum žena SDP-a nastavljaju s radom, a to je borba protiv svakog oblika nepravde i diskriminacije.

„U Hrvatskoj, u 21. stoljeću nitko ne smije biti diskriminiran niti po jednoj osnovi, a jedan od zakona i praksi koji se provodi kao oblik diskriminacije je nemogućnost pobačaja, odnosno nemogućnost pojedinih žena da ostvare pravo da odlučuju o svom tijelu, o svom reproduktivnom zdravlju. Iako je legalan, pobačaj se pokušava zabraniti na različite načine, kroz takozvani priziv savjesti ili kroz cijenu, zbog čega je pobačaj mnogim ženama nedostupan“, rekao je Bernardić.

Podsjetio je da je pobačaj reguliran zakonom iz 1978. godine koji se nije mijenjao, a Ustavni sud je dao rok za izmjenu zakona.

„Posebno nas zabrinjavaju izjave ministra Kujundžića koji je najavio da će po izmjenama tog zakona doći do odgoda. To samo govori o njegovom odnosu i poštivanju institucija naše zemlje, prije svega Ustavnog suda, a onda i njegovom odnosu prema pravima žena”, istaknuo je Bernardić.

Dodao je da dokle god u Hrvatskoj postoje političke stranke, pojedinci, udruge, pokreti koji žele svojim stavovima zemlju vratiti u 18. stoljeće, SDP treba ostati jedina brana protiv diskriminacije i svakog oblika neravnopravnosti, u ovom slučaju neravnopravnosti žena u hrvatskom društvu.

„To za nas nije svjetonazorsko pitanje, kao što je za HDZ ili znanstveno pitanje kao za Živi zid, za nas je to civilizacijski doseg. Hrvatska mora postati moderna, slobodna, zapadna progresivna zemlja u kojoj neće biti moguće diskriminirati nikoga ni po jednoj osnovi“, poručio je Bernardić. Najavio je da će SDP predložiti svoj Prijedlog zakona o pobačaju, jer žene u 21. stoljeću imaju pravo odlučivati o svom tijelu, o svom reproduktivnom zdravlju, a ne da umjesto njih odlučuju razne konzervativne udruge, klerikalne i molitvene zajednice.

Bernardić se osvrnuo i na aktualnu političku situaciju u zemlji. Naglasio je da klijentelizam i politička trgovina dolaze do izražaja u sve većoj mjeri.

„Vlada ne održava volju građana. Sabor je sastavljen po načelu političke korupcije. SDP je spreman preuzeti odgovornost i izvući Hrvatsku iz kaljuže političke korupcije, klijentelizma, uhljebništva, kriminala, kao što smo bili dva puta u stanju tako smo u stanju to opet učiniti“, rekao je Bernardić. Spomenuo je da je SDP počeo pripreme za izbore za Europski parlament, a i za parlamentarne izbore.

Komentirao je i napad na učenika vukovarske Tehničke škole „Nikola Tesla“ koji pohađa nastavu na srpskom jeziku.

„U Hrvatskoj se očito opet širi mržnja prema drugima i drugačijima pa i onima koji su drugačiji po nacionalnoj osnovi, konkretno prema Srbima. To možda najbolje pokazuje istup sina saborskog zastupnika Josipa Đakića koji je na vulgaran i sramotan način čestitao Božić Srbima i pripadnicima pravoslavne vjeroispovijesti u Hrvatskoj. Došlo je vrijeme da se Plenković odluči između Penave (gradonačelnika Vukovara) i Pupovca. Očito je da zajedno ne mogu, a HDZ svojim postupkom pokazuje koliko im je stalo do Srba u Hrvatskoj, kao i premijer Andrej Plenković“, kazao je Bernardić.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni