Bernardić: Istanbulska konvencija ostala je mrtvo slovo na papiru

Bernardić: Istanbulska konvencija ostala je mrtvo slovo na papiru

(Foto: SDP)

Upozorio je da još nema skloništa za žene u svim županijama, da još uvijek nema obećane SOS linije za prijavljivanje nasilja, nedostaje stručnjaka i edukacije , a o propustima sustava da se i ne govori

Prije 20 godina Mato Oraškić je tijekom brakorazvodne parnice u sudnici Općinskog građanskog suda u Zagrebu ubio svoju suprugu Gordanu Oraškić, njezinu odvjetnicu Hajru Prohić i sutkinju Ljiljanu Hvalec, a teško ranio sudsku zapisničarku Stanku Cvetković.

U povodu Nacionalnog dana borbe protiv nasilja nad ženama koji se obilježava u spomen na tri tragično preminule žene, predsjednik SDP-a Davor Bernardić s predstavnicama Socijaldemokratskog foruma žena u nedjelju je, 22. rujna ispred zgrade Općinskog građanskog suda položio vijenac i zapalio svijeće.

Predsjednica Socijademokratskog foruma žena SDP-a Maja Sporiš je rekla novinarima da je u Hrvatskoj izuzetno visoka stopa nasilja.

„Prema nekim dostupnim podacima dnevno se policiji prijavljuje 29 slučajeva nasilja“, istaknula je Sporiš. Dodala je da zbog visoke stope nasilja Socijaldemokratski forum žena i SDP traže da se izdvoje ozbiljna sredstva za provedbu Istanbulske konvencije.

„Tražimo da se pri kreiranju državnog proračuna za 2020. godinu posebno izdvoje sredstva za provedbu Istanbulske konvencije i da se aktivnosti i mjere koje se planiraju provoditi specificiraju kako bi se mogao pratiti utrošak primjene konvencije, jer ovakvo stanje doista nije održivo“, izjavila je Sporiš.

Davor Bernardić je rekao da se o rodno utemeljenom nasilju u Hrvatskoj ne smije se samo govoriti, nego se mora i djelovati.

„Nažalost, svjedoci smo kako je u Hrvatskoj nasilje u porastu prema svima onima koji su drugi i drugačiji po bilo kojoj osnovi ili onima koji su slabiji. U Hrvatskoj su to gotovo u pravilu žene i zbog toga smo zabrinuti, jer se Istanbulska konvencija ne provodi i postala je jedno mrtvo slovo na papiru”, istaknuo je Bernardić. Upozorio je da još nema skloništa za žene u svim županijama, da još uvijek nema obećane SOS linije za prijavljivanje nasilja, nedostaje stručnjaka i edukacije , a o propustima sustava da se i ne govori.

„Ovim tempom će se Istanbulska konvencija implementirati za 10 – 15 godina, što je nama neprihvatljivo“, dodao je Bernardić. Stoga SDP inzistira na izmjeni zakonodavstva, ulaganje u sve potrebne projekte koji će osigurati provođenje Istanbulske konvencije i zaštitu žena od nasilja.

https://www.facebook.com/sdphrvatske/videos/939950956361914/

Tragičnog događaja prisjetili su se i zaposlenici Općinskog građanskog suda. U znak sjećanja na nevine žrtve okrutnog ubojstva održana je komemoracija, a ispred sudnice, gdje se dogodio zločin zapaljene su svijeće.

Predsjednica Općinskog građanskog suda Jadranka Liović Merkeš je rekla da se svake godine ispred vata sudnice okupljaju predstavnici sudova i nadležnih ustanova kako bi se sjetili ubijene sutkinje, odvjetnice i stranke, ali i poslali poruku da se nasilje u nikakvom obliku ne tolerira. Naglasila je da nažalost suci svakodnevno svjedoče raspadima obitelji, ali i uzrocima tih raspada koji su često neriješeni emotivni odnosi i neimaština te na kraju sve završava raznim oblicima nasilja.

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković je rekao da iako je prošlo 20 godina od tragičnog događaja na Općinskom građanskom sudu, ali da bol i tuga ne jenjavaju. Dodao je da treba graditi i bolji sustav kako bi se spriječili ovakvi događaji, a ako se tako nešto i dogodi uloga je pravosuđa da bude brzo u postupcima i da se izriču kazne koje će biti odvraćajuće. Podsjetio je da je u proceduru upućen i komplet novih zakona kojima se pooštravaju kazne za počinitelje kaznenih djela.

Zamjenik predsjednika Vrhovnog suda i udruge hrvatskih sudaca Marin Mrčela je rekao da je bezumni akt na Općinskom građanskom sudu pokazao nasilje u najgorem obliku, ali i postao snažna opomena da se na nasilje koje u društvu postoji mora naći odgovarajući odgovor.

„Taj odgovor je u sprječavanju da do nasilja dođe i tu institucije trebaju odraditi sve što je potrebno , počevši od odgoja i obrazovanja. Sudovi nastupaju na kraju kad se nasilje već dogodi. Mnogo važnije ga je spriječiti, ali kad se dogodi važno je da sudovi reagiraju djelotvorno, u najkraćem mogućem vremenu i sankcijama koje odgovaraju zločinu“, istaknuo je Mrčela.

Ivana Vranješ

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni