Bernardić: “Hrvatska stoji jer je Zagreb stao”

Bernardić: “Hrvatska stoji jer je Zagreb stao”

Prihvaćen proračun Grada Zagreba za 2015. godinu

Ivan Ćelić smatra da se Bernardić bavi standardnim floskulama i nacionalnim temama iz čega zaključuje da se priprema za preuzimanje pozicije predsjednika SDP-a nakon što aktualna Vlada izgubi na izborima. Margareta Mađerić optužila ga je za licemjerstvo jer je upravo njegovo ime stajalo na plakatima Kukuriku koalicije i kampanje „Plan za novi dan“

Proračun Grada Zagreba za 2015. iznosi 6,85 milijardi kuna, što je smanjenje od 6,6 % u odnosu na proračun za ovu godinu. Proračun je na današnjoj sjednici zagrebačke Gradske skupštine podržala većina od 26 gradskih zastupnika i to iz redova Nezavisne liste Milana Bandića, HSLS-a, HSS-a, HSU-a i nezavisni Vladimir Ferdelji, dok ih je 22 bilo protiv – zastupnici iz redova SDP-a, HDZ-a i HNS-a. Branitelji, Gradski ured za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom i Ured za EU fondove dobit će više novaca u odnosu na prvo čitanje prijedloga proračuna, dok će sredstva za plaće, informatizaciju i ZET biti smanjena.

Već je uobičajen scenarij da tijekom rasprave o proračunu u Skupštini vlada veliko nezadovoljstvo i kritika, te stranačka prepucavanja. Pročelnik za financije Slavko Kojić naglasio je kako se proračun donosi u teškim i recesijskim vremenima te da drugačije ne može izgledati.

Potpredsjednik Skupštine Davor Bernardić (SDP) ne prihvaća takvu raspodjelu sredstava, jer nijedan SPD-ov amandman nije prihvaćen, dok se istovremeno nastavlja silazna putanja u financijama zbog kojeg je došlo do čak 35-postotnog pada u komunalnim doprinosima tijekom 2014. godine. Smatra da je „Hrvatska stala jer je Zagreb stao“. Najavljeni veliki projekti na početku godine nisu ni započeti: Maksimirski stadion, Terme Zagreb, Kongresni centar, Tehnološki park, Sljemenska žičara te Centar za gospodarenje otpadom, koji je izuzetno bitan za kvalitetu življenja u gradu. Bernardić je iznio alarmantan podatak da u Zagrebu danas postoji čak 426 divljih odlagališta otpada te upozorava da za stanje u Gradu više nije odgovoran gradonačelnik Milan Bandić, već zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek, ali i predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor.

»Hrvatska stoji zbog aktualne Vlade«

Očekivano, zastupnici HDZ-a oštro su mu odgovorili. Ivan Ćelić smatra da se Bernardić bavi standardnim floskulama i nacionalnim temama iz čega zaključuje da se priprema za preuzimanje pozicije predsjednika SDP-a nakon što aktualna Vlada izgubi na izborima. Margareta Mađerić optužila ga je za icemjerstvo jer je upravo njegovo ime stajalo na plakatima Kukuriku koalicije i kampanje „Plan za novi dan“. Dodala je kako je upravo njegova stranka odgovorna što „Hrvatska stoji“, što je pad standarda najgori u proteklih 25 godina, a intelektualci odlaze iz države. Potpredsjednik Bernardić joj je kratko odgovorio da je „najgora Vlada ona koja je osuđena za korupciju“.

Zastupnici su izrazili zabrinutost oko Univerzijade 2016. godine za koju Zagreb nije spreman. Iako je već davno najavljivana obnova Doma sportova, sredstva koja su mu dodijeljena u prihvaćenom proračunu nisu ni približno dovoljna za takve zahtjeve. Planira se financiranje iz EU fondova, te pozivaju zamjenicu gradonačelnika da navede o kojem se točno iznosu radi i za koje objekte.

Iako je prijedlog proračuna prihvaćen, oporbeni zastupnici očekuju rebalans početkom iduće godine.

Odgođena gradnja nogometnog kampa na Sveticama

Zamjenica gradonačelnika Sandra Švaljek skinula je s dnevnog reda sjednice Gradske skupštine točku o Sportsko-rekreacijskom centru (SRC) Svetice, jer ju je potrebno doraditi. Odluku je pozdravila oporba, a na nju je reagirao predsjednik Hrvatskog nogometnog saveza Davor Šuker koji je na konferenciji za novinare u HNS-u izjavio kako imaju novaca na računu te će ne prođe li projekt na Sveticama, sportsko-rekreacijski centar praviti negdje drugdje.

Ivona Conjar

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni