Benko i Markus uhićeni zbog sumnje u nezakonitosti javnih natječaja?

Benko i Markus uhićeni zbog sumnje u nezakonitosti javnih natječaja?

Riječ je o nezakonitostima s početka prošle godine kada je Gradatin pobijedio na natječaju na koji je kasnije prigovorila njemačka tvrtka koja se također prijavila

U nastavku istrage Agram u četvrtak su uhićeni bivši direktor zagrebačke Čistoće Miljenko Benko, nekadašnji direktor Službe za nabavu Zagrebačkog holdinga Ivan Markus te Tomislav Jukić iz tvrtke Gradatin, jednog od najvećih Čistoćinih dobavljača.

Jukićevo ispitivanje odvija se tijekom jutra, nakon čega bi Uskok trebao odlučiti hoće li za osumnjičenike zatražiti određivanje istražnog zatvora, prenosi HRT.

Osim za zlouporabu položaja, neslužbeno se doznaje da Uskok sumnja u primanje mita i trgovinu utjecajem, dok je šteta za Čistoću navodno milijunska. Riječ je o nezakonitostima s početka prošle godine kada je Gradatin pobijedio na natječaju na koji je kasnije prigovorila njemačka tvrtka koja se također prijavila. Sporni natječaj za nabavu uglavnom kanti za otpad i ostale opreme za zbrinjavanje otpada, Zagrebački holding raspisao je krajem 2013.

Benko i Markus već su bili pritvoreni u listopadu prošle godine, a u međuvremenu su smijenjeni sa svojih dužnosti u Holdingu.

Istraga Agram pokrenuta je zbog sumnji da je gradonačelnik sa svojim suradnicima nizom nezakonitosti oštetio grad kojim je upravljao 12 godina, osim u slučaju povezanim s predsjedničkom izbornom kampanjom gdje je zbog neplaćanja poreza na donacije primljene nakon izbora 2010. navodno oštetio i državni proračun. Ukupnu štetu tužiteljstvo procjenjuje na oko 20 milijuna kuna. (zg-m)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni