Benedikt XVI. odstupio – novi će papa biti izabran prije Uskrsa

Od četvrtka 28. veljače od 20 sati mjesto svetog Petra, poglavara Crkve bit će prazno, nakon čega će se sazvati konklava za izbor novog pape

„Svoju sam odluku dugo preispitivao pred Bogom te sam postao siguran da nemam dovoljno snage za obavljanje ove dužnosti. Svjestan sam duhovne naravi ove službe koja se mora obavljati ne samo riječima nego i djelima, ništa manje nego molitvom i patnjom“, rekao je papa Benedikt XVI.

Joseph Aloisius Ratzinger, poznatiji kao Benedikt XVI. od 28. veljače više neće biti poglavar Katoličke crkve. Vatikanski glasnogovornik Frederico Lombardi potvrdio je da se papa povlači zbog zdravstvenih razloga. Više detalja o razlozima njegova povlačenja nije objavljeno. Odluka Benedikta XVI. znači da će mjesto pape biti privremeno upražnjeno do izbora novog,  odnosno da započinje razdoblje tzv. prazne stolice (sede vacante – izraz kojim se prema kanonskom pravu Rimokatoličke crkve označava vrijeme dok je upražnjena papinska ili biskupska stolica – katedra u u Bazilici sv. Ivana Lateranskog ). Lombardi je kazao da bi novi papa mogao biti izabran do kraja ožujka, odnosno prije Uskrsa.

Od četvrtka 28. veljače od 20 sati mjesto svetog Petra, poglavara Crkve bit će prazno, nakon čega će se sazvati konklava za izbor novog pape. „Svoju sam odluku dugo preispitivao pred Bogom te sam postao siguran da nemam dovoljno snage za obavljanje ove dužnosti. Svjestan sam duhovne naravi ove službe koja se mora obavljati ne samo riječima nego i djelima, ništa manje nego molitvom i patnjom“, rekao je papa Benedikt XVI.

U međuvremenu, dok se ne izabere novi papa  Svetom Stolicom će upravljati Kardinalski zbor s ograničenim ovlastima. Papina ostavka  spominje se kao mogućnost u Kanonskom zakoniku, a jedini uvjeti za valjanost ostavke su da je donesena slobodne volje te da je primjereno objelodanjena.

Spomenimo da papa Benedikt XVI. jedan je od najstarijih papa u povijesti. On je stariji nego što je bio Ivan Pavao kad je umro 2005. i sad je najstariji papa od Lava XIII. koji je 1903. umro s 93 godine, nakon 25-godišnja pontifikata. Benedikt XVI. je 256. poglavar Katoličke crkve i šesti papa Nijemac u povijesti.

Kladionice zarađuju i na izboru pape

Sve očitiji znakovi slabosti i umora pape Benedikta XVI. pokazali su se kad je krenuo na put u Meksiko i Kubu – na aerodromu se prvi put u javnosti pokazao sa štapom. Lani se počeo služiti i pokretnom patformom da ne bi morao hodati po bazilici sv. Petra. Benedikt XVI. preživio je dva blaga moždana udara prije izbora za papu, a ima i visok tlak i artritis. On je jedini papa kojega se javnost može sjećati a da je javno progovorio o mogućnosti povlačenja s dužnosti, iako su i drugi pape o tome privatno razgovarali.

Kladioničari se već klade na nasljednika Benedikta XVI. Prema talijanskoj agenciji za igre i klađenje Agipro News, na popisu imena visoko kotiraju nigerijski kardinal Francis Arinze s koeficijentom 2,90, zatim slijedi Ganac Peter Turkson (3,25) te Kanađanin Marc Ouellet (6,00). Prvi Talijan je nadbiskup Angelo Scola (8,00), a zatim slijedi trenutačno drugi čovjek Vatikana kardinal Tarcisio Bertone. Kladioničari se već klade i na ime sljedećeg pape: Petar (5,00), Pio (6,00), Ivan Pavao (7,00) te ponovno Benedikt (9,00).

Reakcije svjetskih dužnosnika

Iznenadna objava pape Benedikta XVI. da se povlači s položaja poglavara Rimokatoličke crkve izazvala je reakcije diljem svijeta, pa se tako među prvima oglasio Berlin koji je odao priznanje doprinosu Svetog Oca Katoličkoj crkvi.

Njemačka vlada iznimno cijeni Svetog Oca i sve ono što je tijekom života napravio i čime je pridonio Katoličkoj crkvi. Bio je na čelu Crkve gotovo osam godina. Ostavio je vrlo osobni pečat kao mislilac na čelu Crkve, ali i kao njezin pastir. Koji god bili razlozi njegove odluke, moraju se poštovati, rekao je glasnogovornik njemačke vlade Steffen Seibert.

Francuski predsjednik Francois Hollande nazvao je Papinu ostavku doličnom. To je ljudska odluka vezana uz slobodnu volju koju treba poštovati, rekao je Hollande i dodao da Republika pozdravlja odluku Pape.

Talijanski premijer Mario Monti rekao je da je vrlo potresen ovom neočekivanom viješću.

Izraelski vrhovni rabin Yona Metzger pohvalnim se riječima izrazio o papi Benediktu XVI. zbog promicanja međuvjerskog dijaloga, istaknuvši da odnosi između Izraela i Vatikana nikada nisu bili bolji. Tijekom njegova razdoblja imali smo najbolje odnose između Crkve i Vrhovnog rabinata i nadamo se da će se taj trend nastaviti, rekao je Metzger.

Latinski patrijarh Jeruzalema Twal Fouad, koji predstavlja najveću katoličku vlast u Svetoj zemlji, za Svetog Oca je rekao da je bio pater familias koji je mislio na čovječanstvo. Njegova gesta samo povećava naše poštovanje i divljenje prema njemu, dodao je Fouad.

Irski premijer Enda Kenny uputio je najbolje želje papi Benediktu XVI. uz ocjenu da je Katoličkoj crkvi podario snažno vodstvo.

Britanski premijer David Cameron ocijenio je da će papa Benedikt XVI. nedostajati kao duhovni vođa milijunima ljudi.

Glasnogovornik Ruske pravoslavne crkve Dimitrij Sizonenko ne očekuje nikakve drastične promjene u politici Vatikana prema pravoslavnim crkvama.

Bivši hrvatski predsjednik Stjepan Mesić ocijenio je kako je odluka poglavara Rimokatoličke crkve pape Benedikta XVI. da se povuče bez presedana u posljednjih šest stoljeća Crkve. Ona svjedoči o visokom stupnju odgovornosti što je Papa osjeća prema Crkvi, prema svojem položaju i, što je najbitnije, prema vjernicima, smatra Mesić. Današnji je svijet, pa i Katolička crkva u njemu, suočen s dosad nezapamćenim izazovima. Valja se nadati da će nasljednik Benedikta XVI. biti netko tko će se s tim izazovima znati nositi, imajući na umu raspoloženje najvećeg broja vjernika, ali i prilike u kojima oni, kao i cijeli svijet, žive, poručio je Mesić.

Unatoč saznanjima o zdravstvenom stanju Svetog Oca, ovo je neočekivano. Neizmjerno mi je žao, rekla je bivša premijerka Jadranka Kosor i izrazila zadovoljstvo što je bila predsjednica Vlade kada je Sveti Otac došao u posjet Hrvatskoj.

Osjećam da nam strašno puno znači papa kakav je Benedikt XVI., a to je veliki lider, rekao je nadbiskup Želimir Puljić. Ustvrdio je kako je on bio veliki papa koji će ostati u sjećanjima Hrvata. Žalim za njegovim odlaskom, ali ga prihvaćam, rekao je zadarski nadbiskup.

Razlozi koje je papa Benedikt XVI. naveo u svojoj deklaraciji, godine i bolest, objektivne su prirode. Razlozi koje je naveo, riječi su odgovorna čovjeka, navodi se u priopćenju iz Ureda predsjednika Josipovića u kojem se ističe kako je Papa mnogo učinio za svijet. (hrt / zg-mag)

 

 

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni