Bellissimo: U Los Angelesu predstavljen novi “fiat 124 spider”

Bellissimo: U Los Angelesu predstavljen novi “fiat 124 spider”

Radi o automobilu koji je više od svih izloženih izazvao podijeljena mišljenja – posjetiteljima salona se ili jako dopao ili nikako. Između nema

Na salonu automobila u Los Angelesu Fiat je predstavio novu izvedbu svog starog favorita, pravog šarmera kojim će pokušati osvojiti američko tržište – »fiat 124 spider«. Američko tržište je, poznato je, sklono ovakvoj vrsti automobila te bi mogao imati dobru prođu. Uspjeh bi mu mogao »zacementirati« i podatak da će se automobil raditi na platformi »mazde MX-5«, popularne »miate«. Uz to, proizvodit će se u Hirošimi, a japanski proizvodi dobro kotiraju u SAD-u, Amerikanci vole Mazdu zbog njezine pouzdanosti, vole i njezinu »miatu«… No sada se tu gura i Fiat sa svojim modernim sportskim autom zavodljivih linija.

Neki automobilski novinari već pišu kako novi »124 spider« izgleda sportskije pa čak i ljepše od prethodnika, kojega je osmislio slavni Pininfarina, a koji je debitirao na torinskom sajmu automobila još 1966. godine, ali o tom potom. Sve je to stvar ukusa i svaki od ovih automobila zračio je svojim karakterom u svom vremenu. Prvi »spider« je postigao instant uspjeh. Njegovu prvu izvedbu je pokretao motor zapremnine 1438 ccm s 89 KS/66 kW pri 6000 o/min. Automobil je došao u SAD 1968. godine i to je postalo najveće tržište za taj mali kabriolet.

U svoje vrijeme »fiat 124« bio je »miata« svojeg vremena, jednostavan automobil namijenjen iskonskim zaljubljenicima u vožnju. Upravo zbog toga je prikladno da najnovija generacija »miate« bude osnova za novi »fiat 124 spider«.

Fiatova unutrašnjost "mazi" putnike

Fiatova unutrašnjost “mazi” putnike

Za razliku od »miate« na kojoj se uvelike temelji »fiat 124 spider« se više opredijelio za jednostavnost vanjskog oblika, dok tipično talijanski interijer ostavlja dojam više klase u odnosu na »mazdu«.

Poklopac motora je duži, više limuzinski, dok prednje linije automobila naglo padaju prema dolje naglašavajući njegov dinamični karakter. Stražnji dio ostavlja dojam masivnosti, na njemu dominiraju velika svjetla, a tu je i mali spojler te par ispušnih cijevi. Prednjicom dominiraju široka crna maska te naglašena zaobljena prednja svjetla.

Nakon predstavljanja u Los Angelesu može se doći do zaključka da se radi o automobilu koji je više od svih izloženih izazvao podijeljena mišljenja – posjetiteljima salona se ili jako dopao ili nikako. Između nema.

fiat-124-spider-straga

Osobno nam se čini da se radi se o prekrasnom automobilu koji će se pojaviti u salonima sredinom 2016. godine, a pokretat će ga 1,4-litreni MultiAir Turbo četverocilindrični motor čija se snaga prenosi na stražnje kotače. Vozilo će standardno biti opremljeno ručnim mjenjačem sa šest brzina, dok će šesterostupanjski automatik biti dostupan kao opcija. Motor raspolaže sa solidnih 160 KS (119 kW) i 249 Nm okretnog momenta. To je 15-ak »konja« više od »mazde MX-5«, ali »fiat« je malo veći i teži pa će u performansama biti dosta izjednačeni.

Iznutra, »fiat 124 spider« ima 7-inčni zaslon osjetljiv na dodir s najnovijim FIAT Connect 7.0 sustavom, s mogućnošću ugradnje Bose zvučnog uređaja premium klase. Od sigurnosnih značajki tu su prilagodljivi prednji farove, stražnja kamera itd.

U ponudi će biti dvije razine opreme – početna Classica i viša – Lusso. Auto će se moći naručiti u šest boja. (B. J.)