Belgijanac Claeys najbrži na etapi Pula-Umag

Belgijanac Claeys najbrži na etapi Pula-Umag

»Prije nego što je Tour of Croatia uopće startao sa svojim sam trenerom dogovorio taktiku za ovu etapu. Znali smo da slijedi iza najteže, treće dionice, i da bi mogla obilovati bjegovima. Dogovorili smo da ćemo i mi napadati. To sam i činio«, rekao je nakon pobjede 27-godišnji Claeys

Belgijski predstavnik Dimitri Claeys iz Veranda’s Willemsa pobjednik je četvrte etape biciklističke utrke Tour of Croatia koja se u subotu vozila od Pule do Umaga, uz dodatni krug oko grada Umaga. Belgijanac je slavio nakon spritnerskog obračuna vodeće četvorke u dionici ukupne dužine 155 kilometara.

Claeys je u završnom, dosta produženom sprintu, odbio napad Poljaka Pawela Bernasa iz ActiveJeta, dok je u vremenu pobjednika ciljnom ravninom prešao još i Claeysov timski kolega Gaetan Bille, koji mu je pomagao u borbi za pobjedu kroz čitave druge dvije trećine utrke.

Iskusni Slovenac iz Teama Felbermayr Jure Golčer nije izdržao u završnici te je ciljem prošao dvije sekunde iza vodeće trojke. Peloton, koji u subotu nije bio zainteresiran za lov bjegunaca, stigao je do cilja uz 42 sekunde zaostatka. U njemu su očekivano bili svi favoriti, pa tako i pobjednik treće, kraljevske etape Maciej Paterski. Bila su u njemu i četvorica Hrvata, među kojima dvojica najbolje plasiranih u ukupnom poretku – Emanuel Kišerlovski (7. mjesto) i Matija Kvasina (12.).

Bijeg četvorice biciklista bio je cijelo vrijeme kontroliran jer nitko među njima u ukupnom poretku nakon treće etape nije bio ispod 13,5 minuta zaostatka. Slavodobitnik Claeys stigao je u petak na cilj tek 116. po redu, izbjegavši za nijansu vremensku rampu, odnosno ispadanje iz utrke. Prije četvrte etape za vodećim je Paterskim zaostajao 36.5 minuta.

»Prije nego što je Tour of Croatia uopće startao sa svojim sam trenerom dogovorio taktiku za ovu etapu. Znali smo da slijedi iza najteže, treće dionice, i da bi mogla obilovati bjegovima. Dogovorili smo da ćemo i mi napadati. To sam i činio«, rekao je nakon pobjede 27-godišnji Belgijanac i sa zadovoljstvom ispio nekoliko gutljaja pobjedničkog pjenušca. »Ovo je vrlo lijepa etapna utrka. Ceste su dobre, a pogledi su prekrasni. Jedino je kraljevska etapa bila malo preteška«, uz osmijeh je dodao Belgijanac.

Od samog je početka utrka bila premrežena mnogobrojnim pokušajima odvajanja. Otprilike na 50. kilometru u vodstvu su ostala četiri vozača koji su do kraja ostali u borbi za pobjedu. Četrdeset kilometara od cilja njihova je prednost iznosila, za ravnu trasu kakva je bila istarska, prilične četiri minute. Da su važnije momčadi u pelotonu, poput CCC Sprandija, željele lov za vodećom skupinom pokrenule bi ga tada. Bilo je dobrodošlih incijativa iz Adria Mobila, De Rijkea i RusVela, no njihovi su pojedinci ostali usamljeni u tom nastojanju, tako da do željene neizvjesnosti nije došlo.

 »Nisam iznenađen izostankom pelotonskog napada. U petak smo imali vrlo zahtjevnu etapu, s početkom u devet ujutro i uz šest sati vožnje, tako da je glavnina vozača trebala odmor. Ja sam se u trećoj etapi jedva zadržao u utrci, štedio sam noge, i zato sam danas imao dovoljno snage pobijediti u završnici«, rekao je pobjednik Claeys.

Pokušaj odvajanja dijela vozača iz pelotona neka dva kilometra prije kraja nije ostao bez odgovora i skupina od ukupno 56 biciklista, predvođena Talijanom Liamom Bertazzom i Slovencem Markom Kumpom, ušla je u cilj s 42 sekunde zaostatka za vodećim tercetom. Vodeći u generalnom redoslijedu, Paterski, Roglič i Szmyd, kao i četiri hrvatska predstavnika (Kišerlovski, Maltar, Rumac i Kvasina), našli su se u njemu. Kišerlovski je drugi put završio najbolji zauzevši 30. mjesto.

Četvrta dionica utrke po Hrvatskoj krenula je u subotnje prijepodne ispred pulske Arene. Preostalog 121 vozača, koliko ih se ostalo natjecati od, na početku prijavljenih 149, došli su pozdraviti u Pulu ministar turizma Darko Lorencin, direktor Glavnog ureda HTZ-a Ratomir Ivičić, direktor Istraturista Ronald Kotoraj, predsjednik Uprave Unilinea Boris Žgomba te u ime grada Pule direktorica Turističke zajednice grada Sanja Cinkopan Kotoraj i gradonačelnik Boris Miletić koji je označio i početak etape. Biciklisti, lokalna i televizijska publika ponovno su uživali u lijepim slikama.

Završni izazov na Tour of Croatia 2015. preostalih će 116 natjecatelja imati u nedjelju na 177 kilometara dugoj etapi od Svetog Martina na Muri do Trga sv. Marka u Zagrebu, s dvama tehnički prilično zahtjevnim usponima na Gornji grad.

Kompletni rezultati mogu se pogledati na ovoj poveznici.

(www.tourofcroatia.com / zg-magazin.com.hr)

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni