Baština Baranje – nova izložba u Arheološkom muzeju

Baština Baranje – nova izložba u Arheološkom muzeju

Izložba Baština Baranje u Arheološkom muzeju u Zagrebu otvara se u srijedu 3. kolovoza točno u podne.

Baština različitih regija Republike Hrvatske u Arheološkom muzeju u Zagrebu dugo je planirani projekt, a njegov prvi dio posvećen je Baranji, regiji na istoku zemlje koji je često zanemaren, a vrvi ljepotom i zanimljivostima. Kroz četiri manje izložbe bit će predstavljene čari ovog prekrasnog prostora, različite vrste baštine i sve ono što su arheolozi imali prilike doživjeti i ostvariti prilikom iskopavanja na trasi buduće autoceste.

BAŠTINA BARANJE

Izložba plakata o baštini Baranje prikazuje sve zanimljivosti i ljepote te regije, njezinu bogatu prošlost, ali i postojeću ponudu i potencija za razvoj različitih vrsti turizma. Riječ je o dvadesetak plakata kroz koje se posjetitelji mogu upoznati s povijesnom, arheološkom, etnološkom, industrijskom, sportskom, sakralnom i prirodnom baštinom te mnogim drugim, prvenstveno gastronomskim događanjima.
AUTORI TEKSTOVA: Ana Đukić, Igor Jakobfi, Nenad Milić; FOTOGRAFIJE: Nenad Milić, TZ Baranje

IZLOŽBA DJEČJIH RADOVA U SKLOPU PROJEKTA ARHEOLOŠKI SUSRETI
Arheološki susreti višegodišnji su projekt Arheološkog muzeja u Zagrebu koji uključuje suradnju s osnovnim i srednjim školama kamo djelatnici muzeja odlaze držati tematska predavanja o arheologiji, metodologiji iskopavanja, obradi nalaza te, najvažnije, arheološkoj baštini kraja u kojem se Susreti održavaju. Ovi plakati produkt su višemjesečnog rada u baranjskim školama, a njihovi su autori isključivo učenici koji su pokazali izuzetan interes za baštinu koja ih okružuje i s kojom svakodnevno žive.
Autori su učenici Osnovne škole Darda, Druge srednje škole Beli Manastir i Osnovne škole Popovac.

TEKUĆA ARHEOLOŠKA ISTRAŽIVANJA – BARANJA
Tekuća arheološka istraživanja dugogodišnji su projekt Arheološkom muzeja u Zagrebu, a radi se o putujućoj izložbi plakata koji prikazuju najnovija istraživanja diljem Republike Hrvatske. Izložba se stalno mijenja i nadopunjava novim saznanjima i istraživanjima, a ovom prigodom obuhvatit će lokalitete istraživane na trasi buduće autoceste Osijek-Beli Manastir i značajnije istraživane lokalitete u ostatku Baranje. Ovom izložbom se želi dodatno naglasiti važnost i potencijal Baranje kao izuzetno zanimljive i bogate arheološke regije.

JASA- REZULTATI ZAŠTITNIH ISTRAŽIVANJA LOKALITETA NOVI ČEMINAC – JAUHOV SALAŠ
Ova izložba premijerno je postavljena u Belom Manastiru u veljači 2016. godine, a donosi preliminarne rezultate arheoloških istraživanja na lokalitetu Novi Čeminac-Jauhov salaš provedenih 2014. i 2015. godine na trasi buduće autoceste A5. Osim arheološkog materijala izloženog u četiri cjeline, izložba uključuje i 3D rekonstrukcije dvaju kuća koje pripadaju razdoblju seobe naroda, a koje je na ovom lokalitetu zastupljeno u najvećoj mjeri. Istom razdoblju pripada i likovni prikaz istočnogermanske žene – rekonstrukcija njezine odjeće i nakita s kojim je pokopana u jednom od grobova na lokalitetu.

Naslovna fotografija; Zlatovez, baranja.hr

Zg-magazin

Dijeli
KOMENTARI
Komentari su zatvoreni